URL is copied to your clipboard.

Å bruke amerikanske årbøker

Thomas MacEntee

Professional Genealogist
Å bruke amerikanske årbøker

Videregående- og universitets årbøker ble populært i USA i 1880-årene. Før det, finner vi årbøker fra midten av 1600-tallet, ofte i form av utklippsbøker. Den første publiserte college-årboken ble trykket av Yale University i 1806. Siden mange forfedre utdannet seg utover åttendeklasse, kan det være mulig å finne dem i årbøker.

De grunnleggende elementene i en årbok

Når du arbeider med årbøker, enten digitale eller kopier, er dette de vanligste elementene. Husk at ved midten av det 20-århundret, fantes det kun noen få utgivere for årbøker. Derfor ble som oftest det samme formatet brukt for alle.

 • Omslag: Omslagene var ofte en heldekkende farge med tekst i en kontrastfarge. Omslag med flere farger og fargebilder ble populært på 70-tallet
 • Tittelside: Veldig ofte den første siden av årboken. På den stod det vanligvis skolens navn, år, by, stat og annen relatert informasjon.
 • Åpning: Denne delen fungerer som en introduksjon og innholdsfortegnelse. Her kan man ofte finne en dedikasjon for en lærer, ansatt eller student som gikk bort under skoleåret.
 • Administrasjon: En alfabetisk ordnet liste av bilder og titler av administrasjonen (skole, inspektør grunnskole styremedlemmer, osv).
 • Lærere/ansatte: Dette er en liste med bilder og titler av lærere og ansatte som rådgivere og sykepleiere, samt andre ansatte.
 • Studentportretter: Inneholder portretter og/eller gruppebilder av klassene.
 • Utmerkelser: Lister studenter som vant faglige og sportslige priser i løpet av året.
 • Skolearrangement: Ball, skoleturer, «spirit week», konkurranser, osv, kan være avbildet i boka.
 • Klubb- og lagaktiviteter: En liste med gruppebilder og beskrivelser for ulike lag og klubber på skolen.
 • Avgangsklassen: En omfattende liste med portretter av avgangselevene og aktiviteter.
 • Øyeblikksbilder: En samling av bilder med morsomme sitater og ordtak som er fotografert gjennom skoleåret.
 • Reklame: Gjerne for lokale bedrifter for å redusere prisen på årboken til studenter og andre.

Tips og Triks for å finne informasjon i årbøkene

1. Søke strategi

Du kan finne årbøker i digitale databaser på store slektsforskningssider. Du kan du bruke Google, Google Books eller Internett Archive for å finne årbøker både på papir og på nett. Det hjelper hvis du vet navnet på årboken. Svært ofte hadde de navn som «The Spectator» eller «The Edge» pluss navnet på skolen.

2. Hjemmeadresser

I seksjonen for avgangselever hadde mange videregående skoler i mindre byer oppført hjemmeadresse til avgangselevene.

3. Flotte bilder

Noe av det morsomste med årbøker er å finne gode portretter av dine forfedre samt andre morsomme bilder.

4. Lister, lister, lister!

Årbøker er fylt med verdifulle lister over elever. Du kan lese hvilke akademiske interesser de hadde, og hvilke klubber/idrettslag/fritidsaktiviteter de var med på. Du finner også lister av lærere, administrasjonen, vaktmestere og mer.

5. Gå gjennom hele årboken nøye

Merk deg autografer og skriftlige uttalelser fra medstudenter og lærere. Du kan se hvem som var i samme klubber eller på samme idrettslag. Prøv å forstå den sosiale kretsen dine forfedre hadde i sin ungdomstid.

6. Se etter lister  for militærtjeneste

Under den første og andre verdenskrig, kunne man ofte finne liste med studenter som hadde vært i militæret. Noen ganger også og hva de gjorde under tjenesten.

7. Hva er tidsrammen?

Husk at årboken måtte sendes inn tidlig til produksjon, ofte så tidlig som i mars. Dette sørget for at årboken ble tilgjengelig til slutten av skoleåret i juni. Så det kan være årboken mangler hendelser som fant sted i april, mai eller juni samme år.

8. Bedrifter og sponsorer

Ofte kan man på baksiden av årboka finne annonser for lokale bedrifter, samt en liste over sponsorer til årboken.

9. Hva med opphavsrett?

De fleste årbøker er ikke dekket av amerikanske lover om opphavsrett. Årbøker utgitt før 1963 og uten opphavsrettsikonet (©) er ikke omfattet av opphavsrettslige begrensninger.

10. Bestill en printet kopi

Finner du ikke en digital kopi av en bestemt årbok, bruk WorldCat for å finne et biblioteket som har den. Deretter kan du be om et “inter-library loan” for å få boken sendt til ditt lokale bibliotek.

Liste over kilder

URL is copied to your clipboard.