URL is copied to your clipboard.

Overvinne språkbarrierer i slektsforskning

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Overvinne språkbarrierer i slektsforskning

Med mindre familien din har bodd på samme sted i alle år, kan du støte på en murvegg i etterforskningen din – takket være den mystiske forfaderen som innvandret. Kanskje du vet hvor din forfader kom fra, og kanskje du til og med vet hvor du kan lete etter oppføringer som kan hjelpe deg å finne neste generasjon tilbake… men hva gjør du om disse oppføringene ligger i et annet land, på et språk du ikke forstår?

Språkbarrierer kan utgjøre betydelige utfordringer for slektsforskere som prøver å spore sine forfedre i et annet land. Heldigvis er det flere verktøy og teknologier tilgjengelig i dag som kan hjelpe deg å overvinne disse hindringene.

Her er noen tips for å undersøke dine forfedre på andre språk.

1. MyHeritages Global Name Translation Technology™

MyHeritages Global Name Translation Technology™ er en innovativ funksjon – eksklusiv til MyHeritage — som kan være svært nyttig for folk med røtter i andre land. Teknologien gjenkjenner automatisk variasjoner av navnene du søker etter, enten det er et kallenavn, en annen versjon av samme navn, eller til og med navnet skrevet med et annet alfabet. Det betyr at den kan finne oppføringer som nevner dine forfedre på steder du kanskje ikke hadde tenkt å undersøke – og hvis oppføringen er på et annet språk enn ditt, translittereres navnet tilbake til ditt språk slik at du enkelt kan forstå hva som står skrevet.

Et søk etter Alexander Abramov på engelsk gir resultater fra oppføringer på russisk

Global Name Translation™ fungerer både når du søker med MyHeritages søkemotor, så vel som når systemet beregner Record Matches. Det betyr at det kan bringe frem ny innsikt fra dokumenter på andre språk direkte til deg, selv de du ikke vill ha tenkt på å undersøke. 

For å bruke Global Name Translation Technology™, oppretter du en MyHeritage-konto og begynner å søke – eller bygg eller importer slektstreet ditt og vent på at du automatisk får Record Matches.

2. Nettbaserte oversettelsestjenester basert på kunstig intelligens

En annen enkel løsning som benytter teknologi er å bruke nettbaserte automatiske oversettelsestjenester som Google Translate. Disse tjenestene er i stadig utvikling, og de har blitt ganske gode med velbrukte språk. Noen kan til og med skanne og oversette håndskrevne dokumenter, selv om nøyaktigheten til slike verktøy fortsatt er begrenset.

Hvis du prøver å søke i en database på et annet språk, kan du bruke disse tjenestene for å hjelpe deg med å forstå grensesnittet, og du kan taste inn navnet du søker etter for å få det oversatt og deretter kopiere og lime inn i søket ditt. Det er en enklere og raskere løsning enn å søke hjelp fra en person som snakker språket eller å lære språket, selv om det er en grov metode med mange begrensninger.

3. Crowdsourcing

Takket være den omfattende nærværet av nettbaserte fellesskap, er crowdsourcing en effektiv metode for å finne informasjon. Det er bare et spørsmål om å identifisere det rette samfunnet – kanskje en sosial mediegruppe eller et forum relatert til den byen eller regionen du er interessert i. Du kan dele skannede dokumenter på disse gruppene og be om hjelp til å oversette dem, eller du kan spørre om det finnes noen som har språket som morsmål og kan svare på spørsmålene dine eller assistere deg i søkeprosessen. Slektsforskere er en hjelpsom gruppe, og du vil bli overrasket over hvor raskt du får svar. Du kan alltid tilby å hjelpe andre med samme tjenester på ditt eget språk.

4. Lær noen grunnleggende slektsbegreper

Du har kanskje beskymringer om din evne til å lære et helt nytt språk for formål knyttet til slektsforskning, men sannheten er at du trenger ikke å bli ekspert i språket.

De fleste historiske dokumenter er veldig formelle og organiserte, og inneholder lite friskriving. Hvis du lærer å gjenkjenne begreper som «fødselsdato», «navn», «adresse» og begreper som angir forhold til nære familiemedlemmer, vil du kunne forstå de viktigste opplysningene som finnes i historiske opptegnelser.

Eksempel på en håndskrevet dokument på fransk fra samlingen Frankrike, Nord Civil Deaths, 1820-1935 på MyHeritage

Hvordan kan du lære grunnleggende begreper? Først og fremst, hvis språket skrives i et annet alfabet enn det du er vant til, vil det være nyttig å lære å lese dette alfabetet. Du kan enkelt finne undervisningsressurser på internett for å hjelpe deg med å lære kyrilliske eller greske bokstaver. Språklæringsapper som Duolingo og Memrise kan også være nyttige verktøy. Når du har mestret alfabetet, kan du søke etter et leksikon med populære slektsfraser på det ønskede språket – eller lage din egen ved å bruke en time eller to med en ordbok og søke opp vanlige fraser du kommer over.

Gransking av opptegnelser på andre språk kan virke skremmende, men ved hjelp av nyttige verktøy, nettsamfunn og en vilje til å utforske, er du på god vei til å gjøre spennende nye oppdagelser om dine forfedre i andre land.

Vil du prøve Global Name Translation Technology™? Start et søk på MyHeritage nå. 

URL is copied to your clipboard.