URL is copied to your clipboard.

Hvordan finne en nekrolog for en amerikansk stamfar

Jeniann Nielsen

Hvordan finne en nekrolog for en amerikansk stamfar

Et av de mest nyttige og innholdsrike dokumentene du kan finne om en av dine forfedre, er en nekrolog. Nekrologer er korte avisartikler som er skrevet noen få dager etter en persons død. De er vanligvis skrevet av den avdøde personens barn, eller andre familiemedlemmer.

Dette pleier en nekrolog å inneholde:

 1. Fullt navn på den avdøde personen
 2. Dato og sted for dødsfallet
 3. Gravsted
 4. Dato og sted for fødsel
 5. Navn på foreldre
 6. Navn på ektefeller
 7. Dato og sted for ekteskap
 8. Navn på barn, søsken eller andre slektninger (noen ganger med også bosted)

Andre opplysningen om den avdøde som karriere, hobbyer, samfunnstjeneste, personlighetstrekk, kirkemedlemskap, dødsårsak, ent innvandringsinformasjon, etc.

Når dukket nekrologer opp for første gang?

Rundt 1890-tallet begynte lokalaviser de fleste steder i USA å trykke nekrologer. Før 1890-tallet fantes det ofte bare en kortere notis om et dødsfall i avisen. Dødsannonser ble vanlig fra 1860-tallet, men det var litt forskjellig praksis fra sted til sted. Lengden på nekrologen er gjerne kortere i større byer det er på landet, fordi det ikke er så mye tilgjengelig plass i avisene.

På langt nære alle døde fikk en nekrolog trykket i lokalavisen. Men det er alltid verd å søke etter forfedres nekrologer fordi den kan inneholde verdifull informasjon.

Hvordan kan nekrologer hjelpe med slektsforskning?

Det kan være nyttig å finne nekrologer for både dine direkte forfedre, men også for søsken, foreldre, ektefelle eller barn. De kan inneholde ledetråder om flere familiemedlemmer, ikke bare den avdøde personen. Å finne nekrologer for andre familiemedlemmer kan gi deg interessante detaljer om en familie som du kanskje ikke finner andre steder.

4 måter å finne en nekrolog på

Det finnes ulike metoder for å finne en nekrolog:

 1. Søk i avissamlingen på MyHeritage

MyHeritage har  en stor samling med aviser. Du kan bruke MyHeritage sin søkemotor til å finne nekrologer som nevner familiemedlemmene dine. Klikk her for å søke i nekrologer på MyHeritage.

 1. Bygg eller last opp et slektstreet til MyHeritage

MyHeritage har en utmerkede Record Matching-teknologi gjør at du kan finne nekrologer for familiemedlemmene dine uten engang å søke. Systemet bruker datoer og steder fra slektstreet ditt for finne poster som nevner dine forfedre eller deres slektninger automatisk.  Hvis det finnes en nekrolog i den enorme avissamlingen, vi du få melding om det via Record Matching systemet.

 1. Se etter en nekrolog i de digitale avisene på nettet

Mange historiske amerikanske aviser er digitalisert online på forskjellige nettsteder. Hvis du ikke finner en nekrolog på ett nettsted, betyr det at du må søke videre.

En god måte å finne digitale aviser fra et bestemt sted på, er å gjøre et Google-søk med Stat, sammen med fylket og/eller byen eller byen du søker etter, sammen med ordene «digital newspapers». Hvis jeg for eksempel leter etter min oldefars nekrolog i Provo, Utah, ville jeg gjort et Google-søk etter «digital newspapers in Provo Utah» eller «digital newspapers in Utah».

En annen god måte å finne digitaliserte aviser og nekrologindeksbøker på, er å bruke LDSGenealogy.com Det er den amerikanske postkatalogen, som er organisert etter stat, fylke og by

Se etter en nekrolog i aviser som ennå ikke er tilgjengelige på nettet

Det er fortsatt mange amerikanske historiske aviser som ikke har blitt gjort tilgjengelig online. Selv om avisene ennå ikke er digitalisert, er det mye mulig at det finnes kopier av de gamle papirutgavene fra stedet der du leter i et arkiv eller bibliotek. Papiraviser eller mikrofilm vil ikke være søkbare etter navn, noe som betyr at du må søke gjennom avissiden etter side. Dette vil være veldig vanskelig og tidkrevende, med mindre du har en nøyaktig dødsdato for å begrense søket.

Det er to gode måter å finne aviser i et arkiv eller bibliotek på:

 1. Søk i de lokale bibliotekene

Finn det offentlige biblioteket der din forfader døde for å se om de har aviser. Mange offentlige biblioteker i USA har kopier av historiske aviser. De er som oftest ikke søkbare etter navn, men de enkelte sidene i avisene kan ses i papir- eller mikrofilmformat.

Start med å søke byen eller fylket der forfaderen din døde, sammen med ordene «offentlig bibliotek». Da finner du nettstedet for det offentlige biblioteket.

Bibliotekenes nettsteder har ofte en liste over hvilke aviser de har tilgjengelig. Hvis de ikke har det kan de gi informasjon om hvor man kan finne lokalaviser online. Hvis nettstedet ikke gir slik informasjon, kan der være lurt å kontakte dem direkte. De vet ofte hvor du kan finne den.

Hvis lokalbiblioteket har aviser i mikrofilmformat, er gjerne de ansatte på biblioteket villige til å finne nekrologer mot en liten avgift.

 1. Bruk den amerikanske aviskatalogen

En annen god måte å finne en avis på er å bruke U.S. Newspaper Directory fra Library of Congres.

Library of Congress har informasjon om alle  historiske aviser som er publisert i USA. Du kan søke etter et bestemt sted og finne ut hvilke aviser som fantes. Katalogen deres inneholder også informasjon om arkiver der kopier av avisene kan være plassert. Når du har en bestemt avistittel og et arkivsted, kan du finne arkivnettstedet for å se hvilke aviser de har tilgjengelig.

Flere tips for å finne en nekrolog

 1. Vær fleksibel med dine digitale søk

Mange digitale aviser som er er søkbare er digitalisert ved hjelp av OCR-teknologi (Optical Character Recognition). Det er en teknologi som skanner bildet, identifiserer tegnene i teksten og konverterer dem til digital tekst. Det er imidlertid ikke alltid perfekt, og identifiseringen av hver enkelt tegn er ikke alltid riktig. Teksten du søker i kan ha noen tilfeller inneholde feil.

 1. Prøv å søke etter kun etternavn eller søk etter andre slektninger

Hvis du vet at det finnes en avis for stedet og tidsperioden du leter etter, men allikevel ikke finner en nekrolog når du søker etter forfedrens navn, kan du prøve å søke ved hjelp av bare etternavnet eller navnene på slektningene. Kvinner kan være oppført med mannens navn i stedet for sitt eget personlige navn (for eksempel Mrs. John Smith). I noen tilfeller må du kanskje bla gjennom bildene av avissidene for å finne nekrologen.

 1. Søk i aviser fra nærliggende områder

Sjekk også avisene fra nærområdet i tillegg til den spesifikke byen der din forfedre bodde. Hvis din forfedre bodde i en mindre by eller et mer landlig område, er det lurt å se i aviser fra nærmeste storby eller andre byer i nærheten.

 1. Ikke begrens deg til nekrologer

Aviser kan ha annen interessant informasjon om din forfedre – ikke bare i nekrologer! Hvis du finner digitale aviser for området der din forfedre bodde, er det verdt å søke bredt i avisen for å se hva du kan finne ut.

 1. Dele og bevare det du finner

Hvis du lykkes i å finne avisartikler om familien din, må du ikke bare dele dem med familien din, men også bevare dem for fremtidige generasjoner.

Klikk her for å søke den digitale avis databasen til MyHeritage.

 

URL is copied to your clipboard.