URL is copied to your clipboard.

US folketellinger : Søk etter dine forfedre i folketellinger

Daniel Horowitz

Genealogy Expert
US folketellinger : Søk etter dine forfedre i folketellinger

En hver slektsforskers drøm er å finne sine forfedre i folketellingene. Folketellinger er en kilde med informasjon, og inneholder fakta og historiske detaljer om en gruppe mennesker – ikke bare de som bor i samme hus, men ganger også de som bor i samme område. I motsetning til kirke-oppføringer, som kanskje finnes for din forfader, og som kanskje ikke er tilgjengelig, er folketellinger veldig lett tilgjengelige og ofte tilgjengelig for raske og enkle søk. De følger familiemedlemmer i løpet av flere tiår av livet, og gir et innblikk i familiens liv, samtidig som du kan plassere dine forfedre i deres historiske sammenheng. I denne artikkelen vil vi utforske bakgrunnen for folketellingen i USA og hvordan den utviklet seg, og gi noen eksperttips for å spore familiehistorien din ved hjelp av folketellinger.

Hvorfor gjennomførte de folketellinger?

Regjeringer gjorde folketellinger av mange forskjellige grunner. Vi nevner noen:

 • For å møte behovene til ilovgivende myndigheter
 • Å omfordele kongressplasser
 • Å estimere føderale utgifter blant stater
 • Å ta avgjørelser om utdanning eller transporttjenester
 • For militær rekruttering
 • For valgstemmer

Mens slektsforskere har stor glede av disse regjeringsregistrene, glemmer vi ofte at disse oppføringene aldri ble gjort for slektsformål. Vi kan bli frustrerte over at noen detaljer har blitt dokumentert  – eller ikke har det – og hvor lang tid det kan ta oss å få tilgang til denne informasjonen.

Om US folketellinger

Folketellinger gjennomføres i de fleste land en gang hvert tiår. Mandat fra den amerikanske grunnloven startet den tiårige folketellingen i 1790. Noen statlige folketellinger fant sted på 5-årsmerket, halvveis mellom føderale folketellinger. En spesiell innfødt folketelling ble tatt mellom 1885 og 1940. De offentlig tilgjengelige folketellingene ble omhyggelig strukturert og fylt ut for hånd, og de presenterer bare fakta – ingen bilder eller kommentarer. Spørsmålene og mengden informasjon som er samlet inn har vokst og blitt mindre gjennom tiårene. Folketellingen inneholder detaljer som:

 • Navn på alle i en husstand
 • Hvilket språk de snakket
 • Om de kunne lese eller skrive
 • Om de gikk på skolen det året
 • Ekteskapsinformasjon
 • Alder (bare folketellingen fra 1900 inkluderte fødselsmåned og fødselsår, til manges slekts bekymring
 • Sted og dato for fødsel
 • Innvandringsinformasjon
 • Bosted
 • Familieenhet

Enkelte folketellinger ba til og med om informasjon om pantelån, eller om familien hadde radio (slik folketellingen fra 1930 gjorde).

Slik utviklet US folketellinger seg gjennom tiårene

Fra den første føderale folketellingen var det bare husstanden som ble oppført med navn. I 1840 ga folketellingen også oversikt over antall personer som bodde i eiendommen inkludert alder, kjønn og rase. Det ble også oppført statusen til pensjonister som bodde i husholdningen, inkludert de fra revolusjonskrigen og krigen i 1812. Fra og med folketellingen fra 1850 ble alle i husstanden oppført, men det var ikke før i 1880 at folketellingen også inneholdt forholdet mellom husstandsmedlemmer til husets leder og foreldrenes fødested.

1920 United States Føderale folketellinger – Max Singer (State: New York, County: Kings, Sheet: 17-B, Family: 343, Line: 100, Image: 42) https://www.myheritage.com/research/record-10133-177696713-/

Amerikanske folketellinger fra 1900, 1910, 1920 og 1930 registrerte informasjon om innvandring og naturalisering. Nøyaktige detaljer varierer i hver folketelling, de kan være innvandringsåret, antall år i USA, naturaliseringsstatus (fremmed, arkivert første papirer eller naturalisert) og naturaliseringsår. Disse dataene kan hjelpe deg med å søke etter skipet de kom på, passasjerlisten samt naturaliseringsjournaler. Disse kan igjen hjelpe deg med å identifisere innvandrerens opprinnelsesby, nærmeste familie i landsbyen, og noen ganger deres opprinnelige etternavn. Noen forskere sier at radiospørsmålet som ble stilt i 1930 var for å å samle informasjon om forbruk og markedsføring. Andre tror det var en måte å finne ut hvordan myndighetene kunne kommunisere med innbyggerne. Denne folketellingen ble også  folk spurt om de eide eller leide et hjemmet sitt, og hvor mye det kostet. I tillegg til yrket spurte ble fol spurt om personen var ansatt. Husk – dette var under depresjonen, og regjeringen trengte å vite hvilke yrker som hadde høyere sysselsettingsnivå og å estimere ledigheten. Kolonne 14 i USAs føderale folketelling fra 1940 indikerer det høyeste karakternivået personenhadde oppnådd. Folketellingen forteller deg også hvor personen bodde i 1935 (kolonne 17–20), noe som var verdifullt hvis det ikke finnes en folketelling.

USAs føderale folketellingstittel fra 1940 (Bilde: MyHeritage)

Hva har skjedd med 1890 folketellingen?

I januar 1921 brøt det ut brann i bygningen der folketellingene fra 1890 ble lagret og nesten alle ble ødelagt. Det er derfor du neppe finner opptegnelser om familien din fra 1890 i amerikanske folketellingssamlinger. En av de største fordelene med U.S. City Directories collection på MyHeritage er at den gir alternativ dekning for denne perioden.

Når ble folketellingene publig tilgjenelig ?

I USA er det en lov mot å frigjøre tellingsdata før 72 år etter at de ble samlet inn. Så hvis du vil undersøke en ane som ble født i 1950, må du vente til neste folketelling blir offentliggjort 1. april 2022.

Ekspert tips for hvordan finne forfedre i US folketellinger

1. Tyde koder og forkortelse

Folketellinger brukte mange koder og forkortelser for å gjøre det enklere å fylle ut spørreskjemaet og fylle inn mest mulig informasjon i det lille området som er tildelt for hvert svar. Steve Morse har en utmerket guide til å tyde koder i folketellingene fra 1910 til 1950 på sin nettside: https://stevemorse.org/census/codes.html 

2. Bekreft identiteten til folket i folketellingen

Når du har funnet en person i folketellingen, må du sørge for at du har identifisert riktig person og de andre i husstanden. De er sannsynligvis slektninger, men noen ganger venner, naboer eller andre. Husk at det kan være feil og unøyaktigheter, som vi vil utdype nedenfor.

3. Se rundt i nabolaget

Bla gjennom sidene forut for, og følge opptegnelsen på siden etter, for å finne potensielle foreldre, gifte barn, fettere, tanter, onkler og enda flere slektninger, ettersom storfamilier ofte bodde tett sammen.

4. Begynn med de eldste forlketellingene og gå fremover i tid

Lag en tidslinje for hver stamfar etter hvert som du finner dem i dokumentene. Npter bevegelser etterhver som de skjedde og se etter endringer i sivilstand, yrke eller adresse. Du kan spore dine forfedres rikdom og utdanningsnivå, samt ansettelseshistorikk.

5. Vær obs på feil

Du må huske på at folketellingsdataene ikke alltid er korrekte. Du må forvente stavefeil i folketellingen. Det kan være flere grunner til at det skjedde. Navnet kan være stavet feil, eller oppfattet feil, eller personen som ga informasjonen kan ha misforstått spørsmålene. Det var ikke alltid husets overhode som ga informasjonen – noen ganger var det ha vært en nabo eller et familiemedlem som kanskje ikke visste de riktige svarene på alle spørsmålene. Håndskriften til skriveren var iheller kke alltid lett leselig, og transkribenten kan også ha gjort feil når de transkriberte de skrevne dataene. Poenget er, det var et menneske som ga svarene og det var et menneske som registrerte, ting kan ha blitt oppfatter feil. Det var også mennesker som indekserte og transkriberte svarene, og det er ikke alltis de tydet håndskriften riktig.

Hvordan slå opp i folketellinger på MyHeritage

MyHeritage har millioner av folketellinger fra hele verden i sin database, takket være viktige partnerskap med slektsforeninger, arkiver, biblioteker og forskjellige arkiver.

Dette gir MyHeritage sin søkemotor  en stor fordel når det gjelder å finne familie og forfedre. MyHeritage er internasjonalt, og har derfor innhold som er relevant for alle land. Videre kan du bruke søkemotorgrensesnittet på 42 forskjellige språk.

Ingen andre slektssøkemotorer støtter så mange språk. Vårt mål er ikke bare å gjøre det tilgjengelig på ditt språk, men også å legge til globalt innhold som vil være nyttig for din slektshistoriske forskning, og samtidig gjøre det tilgjengelig for deg selv om du forstår oppføringens ikke originalspråk.

Uansett hvilket språk du søker på, bruker MyHeritage intelligente oversettelser for å søke på navn på flere språk, for eksempel russisk, gresk, hebraisk og ukrainsk, for å sikre at du aldri går glipp av en mulig post.

Oversettelsen eller translitterasjonen brukes også på resultatene, slik at du kan forstå hvilke navn som er oppført.

Noen ganger vet du kanskje ikke det eksakte navnet på personen du leter etter, eller den personen kan ha blitt oppført med en alternativ stavemåte eller kallenavn. Du behøver ikke tenke på det. Når du bruker MyHeritage sin-søkemotor, kan du kontrollere nøyaktighetsnivået du skal bruke når du søker etter navn.

Det kan matche navnet nøyaktig, eller bruke standardinnstillingen, som automatisk inkluderer sannsynlige navnevariasjoner som Bill og William.

Eller gi separate matchingsalternativer  for fornavn og etternavn.

Dette lar deg kjøre nøyaktige søk med høy nøyaktighet, eller gjøre det bredt for å fange opp så mange sannsynlige variasjoner som mulig, og til slutt finne den mystiske forfaderen som hat gjemt seg for deg.

MyHeritage sin søkemotor vil til og med finne det sannsynlige kjønnet til personen du leter etter. Så hvis du søker etter en person som heter George, viser søkemotoren automatisk at du søker etter en mann. Slike automatiske fastsettelse av kjønn er blant de mange unike egenskapene som ikke finnes i andre søkemotorer.

Søkeordssøk er ofte veldig nyttige fordi de dekker mange felt, slik at de kan brukes til å lete etter en by eller en persons yrke. MyHeritage legger stadig til nye data. Dette betyr at selv om du ikke finner det du leter etter nå, er sjansen stor for at vi får det til deg veldig snart.

Kan jeg benytte meg av forlketellingene gratis?

Du kan søke i postene gratis på MyHeritage, men du trenger et betalt abonnement for å se de fullstendige resultatene. Klikk her for å søke i folketellingene på MyHeritage.

URL is copied to your clipboard.