URL is copied to your clipboard.

Hvordan ta en slektsreise uten å forlate huset ditt

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvordan ta en slektsreise uten å forlate huset ditt

Den største drømmen til de fleste slektsforskere er å ta en slektsreise. Det er en helt unik følelse å gå nedover gaten forfedrene dine bodde, besøk huset deres, graven deres, eller det å puste inn luften fra stedet de en gang kalte hjem.

Dessverre er det ikke like lett for alle å få til en sånn tur. Flybilletter og andre reiseutgifter kan fort bli dyrt. Noen kan blir stoppet av helsen sin, andre har ikke tid til å forplikte seg til en sånn type reise, mens andre er bekymret for hvordan de skal navigere seg gjennom et land der de prater et fremmed språk.

Heldigvis har internett har gjort det mulig å «besøke» mange steder over hele verden uten en gang forlate hjemmet ditt.

Her skal vi liste noen måter du kan ta en digital slektsreise som vil hjelpe deg å bli kjent med stedet dine forfedre kommer fra.

Besøk landemerker

En av de morsomste delene av en slektsreise er å reise til et sted du aldri har vært, med nye landskap, og muligheten til å besøke historiske landemerker.

Google Earth

Google Earth er en fantastisk måte å se et land eller en by ovenfra. Du kan finne destinasjonen din enten ved å zoome inn, eller ved å søke den opp i søkefeltet.

I utforskeren kan du ta en rundreise i et valgfritt land, som for eksempel «Discover Sweden» eller «Discover Scotland».

Du kan også trykke på en by og se de anbefalte «Interessepunktene» for å lære mer om byen. Her kan du trykke på interessepunktene for å mer informasjon.

360° Virtual Tours

Har du funnet et landemerke du ønsker å utforske grundig? Mange steder tilbyr digitale omvisninger i 360-grader, som for eksempel Taj Mahal, Louvre, og Alhambra. Noen av disse finner man i Google Street View, men ikke alle. Du kan prøve å google deg frem og se hva du finner. Om du har tilgang til VR-briller er dette høyt anbefalt for en enda mer realistisk opplevelse.

YouTube

Vi har alle sett turister som er mer opptatt av å ta selfies eller filme istedenfor å oppleve stedet de besøker. Noen av disse laster videoene sine opp til Youtube, som gir deg en mulighet til å få en smakebit av hvordan det er å reise til destinasjonen. Det finnes til og med reisevloggere, som lever av å filme seg selv mens de reiser og dele filmer på Youtube. Prøv å søke opp stedet du vil besøke for å se hva Youtube har å tilby.

Besøk dine forfedre

Det er spennende å se landemerker, men hele poenget med en slektsreise er jo å komme nærmere dine forfedre. Ikke sant?

Google Street View

Hvis du vet hvilken adresse dine forfedre bodde på kan du søke den opp i Google Street View. Her kan du går opp og ned gaten for å få en følelse av dine forfedres omgivelser, eller til og med late som du skal spasere en tur i nærområdet.

Hvis du ikke vet nøyaktig hvilken adresse de bodde på kan du fortsatt utforske området de bodde i.

Virituelle gravlunder

Vår slektsforskningsekspert, Daniel Horowitz, tuller alltid med at en slektsforskers favorittattraksjon er en gravlund. Det er noe veldig gripende med å besøke stedet der dine forfedre er gravlagt, i tillegg til at gravsteiner holder viktig informasjon som kan brukes til slektsforskning.

Hvis man ikke kan besøke gravsteinen fysisk, finnes det mange sider på internett der man kan søke opp graver, som BillionGraves. Hvis du vil lære mer om digitale gravlunder kan du se dette webinaret med forskeren, Elisabeth Zetland.

Søk i arkivene

Fler og fler historiske dokumenter blir digitalisert og tilgjengelig over internett. Hvis du bruker MyHeritage vet du allerede at vi har en bred samling av digitale arkiver fra nesten hele verden, og vi legger hele tiden til nye. Hittil har vi nesten 12 milliarder poster!

MyHeritage har også oversettelsesteknologi som lar deg søke frem informasjon på det språket som passer deg best, selv når dokumentet egentlig er på et fremmed språk.

Med det sagt, vil det alltid være fordeler ved å kunne lese et dokument på det opprinnelige språket, så neste steg vil kanskje være å lære deg språket.

Lær deg språket

Det er en fordel å kunne lese dokumenter på det opprinnelige språket, men det er også noe vakkert med å lære deg språket forfedrene dine snakket. Det finnes mange gratis apper som kan brukes til å lære seg språk, for eksempel Duolingo eller Memrise. Når du ønsker å ta det et steg videre, kan du prøve å finne deg en språkvenn via en side som Conversation Exchange.

Oppsummering

Det finnes ingen ting som å besøke stedet dine forfedre en gang bodde, men takket være moderne teknologi finnes det alternativer der du kan lære masse om forfedrene dine, uten å forlate din egen stue.

URL is copied to your clipboard.