Når du jobber med slektsforskning burde du starte med å spørre hva slags informasjon familien din har, og deretter bruke slektsdatabaser og andre kilder for å finne mer informasjon. En av disse «andre kildene» du bør benytte deg av er søkemotorer.
Hvorfor bør jeg bruke søkemotorer for slektsforskning?
Det er mange gode grunner til at du bør benytte deg av søkemotorer når du holder på med slektsforskning. For det første, selvom MyHeritage og andre databaser fyller et enormt behov, er det ingen databaser som inneholder all informasjon som finnes. For å være sikker på at du har gjort en grundig nok jobb, bør du også inkludere søkemotorer i din forskning.
For det andre er søkemotorer raske og enkle å bruke, og du kan finne interessant bakgrunnsinformasjon om dine slektninger som du kan fylle ditt slektstre med.
Det finnes mange søkemotorer du kan velge mellom, men Google kan regnes som den beste. Google er allerede en del av vårt daglige «internettliv» ettersom de mest brukte appene i fjor var eid av enten Google eller Facebook. På grunn av sin popularitet har også «Google» blitt et verb i dagligtale. Google har også lagt til funksjoner som kart, gatevisning og oversettelsesfunksjone som kan hjelpe til med slektsforskning.
Andre søkemotorer du kan vurdere å benytte deg av er Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Dogpile, eller Creative Commons, eller det finnes kanskje søkemotorer som er spesifikke for ditt land.
Ting du burde vurdere
Det er noen ting du burde ta i betraktning når du bruker en søkemotor. Google (og de fleste andre store søkemotorene) gir deg personlige søkeresultater som kan være påvirket av diverse ting. Googles søkeresultater baseres på:
Type enhet: Sider som ikke er optimalisert for mindre mobile enheter rangerer lavere i søkeresultatet. Fordi du kanskje leter etter spesiell slektsdata, kan det hende at denne dataen finnes på en side som ikke er mobilvennlig. På bakgrunn av dette kan det lønne seg å gjennomføre slektsforskningen på Google via din stasjonær eller bærbar datamaskin.
Plassering: Din nåværende posisjon kan ha innvirkning på resultatene du får opp ettersom Google ønsker å gi deg de beste resultatene avhengig av din lokasjon.
Historie, demografi og interesser: Din søkehistorikk og informasjonen på din Google+ konto har også innvirkning på resultatene du får opp.
Det er noen ting du kan gjøre for å unngå partiske resultater. Prøv å være så spesifikk som mulig når søker; logg ut av Google sånn at søkemotoren ikke bruker informasjon om deg for å gi deg partisk søkeresultat (selv om Google fortsatt vil bruke din lokasjon); gå inkognito for å unngå at søk du gjennomfører nå ikke påvirker dine fremtidige søkeresultat (selv om dine tidligere søk fortsatt påvirker dine fremtidige søkeresultat); eller bruk en VPN (Virtual Private Network) som er den beste måten du kan unngå at lokasjonen din har en innvirkning på søkeresultatene dine. Et annet verktøy du kan prøve er isearchfrom.com hvor du kan late som du er på en annen lokasjon.
Fem grunnleggende triks
Du kan benytte deg av disse fem grunnleggende tipsene for å få best resultat fra søkemotorer:
1. Bruk anførselstegn
Bruk av anførselstegn, holder ord som slektsnavn sammen i én setning, og gir deg resultater med disse navnene sammen istedenfor spredt utover side
2. Ekskluder ord
Hvis du har en forfader som bodde på et spesifikt sted, og din forskning har vist at noen andre med samme navnet bodde på et annet sted, kan du bruke symbolet “-“ for å ekskludere ting som lokasjon, mellomnavn, eller slektninger fra ditt søkeresultat.
3. Bruk ~ symbol for synonymer.
Søk på ~begravelse, for eksempel, gir deg resultater for død, begravelse, kirkegårdsposter, og andre «begravelses»-relaterte ord.
4. Gjør nettstedspesifikke søk
Hvis du bare vil vite hva en spesifikk side sier om noe, kan du gjennomføre et nettstedsspesifikt søk. For eksempel å søke «site:legacytree.com ancestors» (uten anførselstegn). Da får du bare resultater om forfedre fra Legacy Trees nettside. Denne metoden funker ikke når man skal søke i databaser, men passer best for blogger, artikler og liknende.
5. Søk på tidsperioder
Du kan legge til tidsperioder som for eksempel 1830..1840 for å få Google til å kun gi deg resultater innenfor denne tidsperioden.
Ved å benytte deg av disse grunnleggende triksene kan du oppdage ny informasjon og nye detaljer om forfedrene dine som du ikke ellers hadde oppdaget.