URL is copied to your clipboard.

Hvordan finne ut om du har kongelig avstamming

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvordan finne ut om du har kongelig avstamming

Å finne kongelige slektninger er det mest spennende funnet mange håper de vil gjøre i sin slektsarbeid.

Vi kan fortelle deg at hvis du har kongelig blod, vil du sannsynligvis komme over denne informasjonen ganske enkelt. Det er nemlig slik at det er mer tilgjengelig materiale om kjente historiske profiler fra overklassen, enn det er om den gjennomsnittlige bonde. Så den beste måten å finne ut om du har kongelig forfedre er ganske enkelt å gjøre grundige undersøkelser.

For å være mer presis:

 • Gjør grundige undersøkelser av etternavnene i familien.
 • Hvis du finner oppføringer som indikerer hvor forfedrene dine bodde, undersøk boligene og se om de kan være knyttet til de kongelige.
 • Søk etter familiemedlemmene dine i samlinger som er spesifikke for adel og andre historiske personer som har bemerket seg gjennom historien.

Gjør du dette, og det finnes en forbindelse der, finner du den.

Når det er sagt, er det noen ekstra ting du bør vurdere:

Bruk Geni til å finne historiske personligheter

Stamtavler og slektstrær av adel og kongelige ble ofte omhyggelig vedlikeholdt, og det er faktisk en internasjonal hobby å titte på forfedrene til populære figurer og politikere. MyHeritage har til og med et helt eget nettsted som er dedikert til familieforbindelser mellom superstjerner — MyHeritage Celebs.

Noen ganger er disse personene i slekt med de kongelige. Hvis du kan spore linjen din tilbake til en kjendis som stammer fra en kongelig, betyr det selvsagt at du også er det!

MyHeritage sitt research team bruker Geni-verdenstreet til å undersøke mange kjendisers bakgrunn. Hvis du har en profil på Geni-verdenstre, kan du søke etter historiske personer og sjekke om de er relatert til deg. For å finne ut om du er koblet til Geni-verdenstre må du logg inn på Geni-kontoen din og besøke siden for verdenstreet. Sjekk statistikk-boksen til høyre. Hvis antallet personer du er koblet til er i millioner, betyr det at du er koblet til verdens slektstre.

For å finne en potensiell forbindelse til en offentlig person, bruk søkeboksen øverst på siden. På profilsiden deres ser du en knapp som lar deg sjekke din forbindelse med personen. Søket kan ta noen minutter. Hvis det lykkes, vil det fortelle deg nøyaktig hvordan du er relatert til den personen, og du vil kunne se forholdet.

Vær imidlertid kritisk; treet har ikke blitt bygget av profesjonelle forskere, men andre brukere, så det kan forekomme feil. Du må verifisere hvert trinn i slektslinjen for å kvalitetssikre at du faktisk er relatert til personen du likes mot.

Vært på utkikk etter disse engelske etternavnene

Ifølge Philip Turvey, administrerende direktør i Anglia Research, ble visse gammeldagse etternavn  opprettholdt i århundrer på grunn av sin tilknytning til høy status og kongelige. Hvis du har noen av disse etternavnene i familien din, er det stor sannsynlighet for at du er i slekt med kongelige:

 • Baskerville
 • Darcy
 • Neville
 • Percy
 • Astley
 • Capell
 • Bryon
 • Clifford
 • Herbert

Dette er bare noen få av de mest vanlige navnene, så sørg for å sjekke ut en mer omfattende liste med navn før du utelukker ditt eget etternavn.

Dokumenter og oppføringer

De fleste land begynte først å dokumentere innbyggerne sine på slutten av middelalderen, eller tidlig renessanseperiode.

Uansett, det er letter å finne dokumentasjon på kongelige status og velstand hvis du ser andre steder enn vanlige kirkeoppføringer eller folketellinger. Salgsdokumenter, land- og eiendomsoppføringer og andre historiske dokumenter kan hjelpe deg med å spore familien mye lenger tilbake. Folketellinger kan hjelpe deg med å knytte forfedrene dine til kongelige boliger. Ikke avvis en historisk samling fordi du tror den ikke kan hjelpe deg, du vet aldri hvilke ledetråder du kan finne, og du kan finne dem på helt uventede steder.

Ikke glem utenom europeiske kongehus

Europa var ikke det eneste området som hadde mektige herskere! Hvis du har røtter andre steder, som Sentral- eller Øst-Asia, Sør-Amerika eller Nord-Afrika, kan du være relatert til personligheter som Djengis Khan, Kong Tutankhamun, eller en av de mange kinesiske keiserne.

I en genetisk studie som ble publisert i 2003 ble det avdekket at en av 200 personer over hele verden er direkte nedstammet fra Djengis Khan, den mongolske keiseren fra det 12. århundre som grunnla det som ble det største sammenhengende imperiet i historien. Forskning har også funnet at mange mennesker i Peru stammer fra Atahualpa, den siste inka-keiseren. Forskere ved iGENEA, en slekts-sentral for DNA med base i Zürich, rekonstruerte King Tuts DNA . Deretter fant de ut at halvparten av alle som bor i Vest-Europa er i slekt med ham, og 70% av alle i Storbritannia!

Helt ærlig? Du har sannsynligvis kongelig herkomst 

Sannheten er at det er faktisk er veldig sannsynlig at du har kongelig herkomst.

Det er enkel matte. For hver generasjon du går tilbake, dobles antall forfedre. Hvis du går ti generasjoner tilbake, har du allerede 1024 forfedre. Hvis du går 20 tilbake, er det 1.048.576!

Yale-statistikeren Joseph Chang har vist at når man sporer forfedres linjer langt nok tilbake (for eksempel 32 generasjoner eller 900 år), vil du oppdage at alle som lever i dag har minst en felles forfader.

Han viste også at i Europa trenger du bare å gå 600 år tilbake for å nå det punktet.

Legg til det faktum at kongelige og andre velstående, høystatusmedlemmer i samfunnet sannsynligvis hadde høyere fruktbarhet. Samtidig hadde babyene deres bedre vilkår for å overleve fordi de hadde høyere levestandard og større sannsynlighet for å gifte seg og få barn med sunne ektefeller.

Gjennom historien, selv i konservative kristne samfunn, ble det også sett på som uunngåelig at menn med høy status ville ha utenomekteskapelige forhold. Menn ved makt var i posisjon til å sove med den de ville. Hvorfor tror du Djengis Khan hadde så mange etterkommere? Uansett om det er ubehagelig å tenke på det, var voldtekt og plyndring en del av den mongolske strategien. Han fikk sannsynligvis velge de vakreste kvinnene i hver landsby han erobret, og gitt at han erobret en stor del av Asia og Øst-Europa, så ble det mange landsbyer, og mange kvinner. Mange av dem ble mest sannsynlig også gravide med hans baby.

Poenget er at det er stor sannsynlighet for at hvis du går langt nok tilbake, ville minst en av de millioner av forfedrene du hadde i en gitt generasjon være kongelig, eller nedstammet fra kongelige.

Det er å finne ut nøyaktig hvordan det er den vanskelige delen. Forhåpentligvis kan informasjonen ovenfor hjelpe deg med å komme i gang.

URL is copied to your clipboard.