Er du en ny slektsforsker? Velkommen til den fantastiske verden av slektshistorie! I denne artikkelen tar vi tak i det grunnleggende for å hjelpe de av dere uten erfaring eller kunnskap i slektsforskning med en god start.
Hva er slektsforskning?
Slektsforskning er studiet av ens familiehistorie, historien om ens slektslinje eller slektstre. Å forske på slekten din betyr å bygge et slektstre, og samle informasjon om familiemedlemmene dine fra nær og fjern fortid.
Folk forsker på slekten sin for å lære mer om hvem de var og hvor de kommer fra. Uansett om du allerede vet mye om familien din sin opprinnelse, eller du starter fra bunnen av, kan det å jobbe med slektsforskning din hjelpe deg med å få innsikt i røttene dine, og hva som gjør deg til deg.
Komme i gang
Det aller første trinnet i slektsforskning er å samle det du allerede vet, og du vet som oftest mer enn du tror.
Du kan starte med å bygge et grunnleggende slektstre og legge inn all informasjonen du har. Starte med deg selv og bygg deg utover og oppover. Kikk her for å lære hvordan du begynner å bygge treet ditt på MyHeritage.
Ta deretter en titt rundt i hjemmet ditt. Hvilke bilder og dokumenter har du allerede i din besittelse som kan hjelpe deg med å samle informasjon til treet ditt? Kanskje du har noen gamle fotoalbum, brev, postkort eller andre minner fra familien din.
Sett deg mål
Når du har et grunnleggende slektstre å jobbe med, kan du ta en titt på hva, du har og tenke på hva du vil vite videre.
Kanskje du opplever at du mangler mye informasjon fra din mors side av familien, og ønsker å jobbe med det. Eller kanskje du har kommet over en ledertåd om mystisk onkel som ingen snakker om lenger, og du ønsker å finne ut hva som skjedde med ham.
Du trenger ikke å risse målene dine i stein, de vi gjerne utvikle seg og skifte over tid. I tillegg vil du uten tvil støte på noen overraskelser underveis, som kanskje tar deg med på et fascinerende sidespor. Uansett så hjelper det å ha en ide om hvor du vil være, slik at du vet hvor du skal fokusere innsatsen din.
Klikk her for å se webinar med James Tanner om hvordan utarbeide en forskningsplan.
Intervjue familiemedlemmer
Det neste trinnet er å ta kontakt med familiemedlemmer, be dem om å dele den informasjonen de har. Det er lurt å begynne med de eldste familiemedlemmene, fordi de sitter med de eldste minnene om familien din i levende tid. Og du vet aldri hvor lenge de vil være her og hvor lenge de kan huske minnene, og kan dele dem med deg.
Interviewing family members
The next step is to reach out to your family members and ask for any information they have. It’s wise to begin with the oldest family members, because they are the guardians of the oldest living memories in your family, and you never know how much longer they’ll be around or otherwise able to remember and share their memories with you.
Sørg for å ta opp samtaler med eldre slektninger, eller ta i det minste notater, slik at du har referanser når du skriver inn informasjon i slektstreet ditt.
Hvis slektningene dine har bilder eller dokumenter de kan dele, kan du skanne og legge til i treet ditt.
Klikk her for å lese en artikkel om hvordan du intervjuer en slektning om slektshistorie.
Diving into historical records
Historiske dokumenter kan bidra der familiens levende minne slutter.
Ved å undersøke familien din i historiske poster, kan du bekrefte informasjonen du har blitt fortalt, og lære nye ting om forfedrene dine. Det finnes mange typer historiske dokumenter som kan være nyttige. Livshendelser som fødsel, død og ekteskap. Disse kan gi grunnleggende informasjon som datoer og stedene for disse viktige hendelsene, samt flere detaljer om andre familiemedlemmer. Folketellinger kan fortelle deg hvor familien din bodde på et gitt tidspunkt og hvem de bodde sammen med. Skolejournaler kan gi informasjon om utdanning, militære poster kan fortelle deg om og hvor dine forfedre tjente i militære, og så videre.
MyHeritage besitter milliarder av historiske poster fra hele verden som er enkle å søke i, ved hjelp av MyHeritage’s avanserte søkemotor. Klikk her for å søke etter dine forfedre i MyHeritage sin historiske dokumentdatabase.
Sitater, sitater, sitater
Den største nybegynnerfeilen er å glemme å sitere kildene dine. Å sitere kilder gjør det mulig å spore informasjonen tilbake til der den kom fra. Du vil bli overrasket over hvor ofte du vil du legge merke til ting du overså første gang du leste en kilde. Å gi presise kildehenvisninger sikrer også at den som arver forskningen din fra deg, også kunne spore arbeidet ditt.
Ta et kurs
Noe av det fantastiske med slektsforskning er at du får bestemme hvor mye tid og krefter du vil investere i det. Seriøse forskere kan gjerne oppleve en ganske bratt læringskurve, men du vet kanskje ikke hvor du skal begynne.
Vi har derfor lansert et inrtoduksjonskurs til slektsforskning, et gratis online kurs i som du kan ta hjemmefra.
Kurset arrangeres av MyHeritage sin ekspert i slektsforskning, Daniel Horowitz, og du vil møte et panel av eksperter i verdensklasse som gir et sterkt grunnlag i slektsforskning.
Klikk her for å sjekke ut introduksjonskurset i sleksforskning.