URL is copied to your clipboard.

Hvordan lage en familiehistorievideo?

Clinton Moore

Hvordan lage en familiehistorievideo?

Du har brukt mange dager, om ikke måneder på å bygge slektstreet ditt gjennom søk på MyHeritage . Du har til og med overbevist hele familien din om å ta en DNA tests

for å få å vite nøyaktig hvor du stammer fra. Hva nå? Hvordan skal du bevare familiehistorien din?

Mange personer stopper her, selv om de har utallige navn og datoer strødd utover bordet eller skriblet ned i en utklippsbok. Men, en gammel venn av meg sa engang at «Forskningen er ikke ferdig før den er publisert». En måte å gjøre det på er å lage et Word-dokument med familiehistorien til dine interessenter, men blir dokumentet faktisk lest?

Vi vil foreslå en alternativ og engasjerende måte å presentere familiehistorien på en måte som til og med barnebarna er villig til å se på, nemlig er familiehistorievideo.

Hva er en Familiehistorievideo?

I en familiehistorievideo blir du filmet og intervjuet om slektsforskningen det arbeidet du har gjort, og du deler livshistoriene du har oppdaget i prosessen. Ved å både se og høre disse historiene fra deg, smitter din lidenskap. Dette kan sammenliknes med å sitte rundt et bål og dele historier.

Hvordan integrere jeg forskningen min ?

Det første du må gjøre er å samle all informasjonen du har innhentet fra slektsforskningen din til noe som kan oversettes til en video. La oss bare understreke at dette ikke innebærer å ramse opp navn og datoer i 20 minutter! Husk at vi ønsker at videoen din skal være engasjerende, og det innebærer gjerne å fortelle en historie. Historier er viktig for å kommunisere med verden. Historier tillater oss å omdanne kjedelig fakta til spennende fortellinger. Et eksempel er en morsom anekdote du deler med naboen over hagegjerdet. Legg fram slektstreet ditt før du skaper dine familiehistorier. Det gir deg en fin oversikt. Deretter anbefaler vi deg å velge de mest interessante karakterene eller øyeblikkene du kommer over. Til slutt, bryt hver av disse interessante delene ned til DNAet –  til en god historie som illustrert nedenfor.

En histories DNA

Som du ser er det fire steg til historiefortellinger som etterlater inntrykk. De beste historie vil:

  1. Ha en hovedkarakter, som …
  2. Står overfor et problem, som …
  3. De må prøve å løse før …
  4. De tar grep, og til slutt …
  5. Opplever et utfall …

Selvfølgelig følger ikke alle historier du ønsker å fortelle dette formatet. Noen ganger må du fortelle noen få, enkle, fakta. Men prøv å fortelle anekdoter ved hjelp av fremgangsmetoden ovenfor så ofte som mulig for å virkelige knytte deg til publikumet ditt.

Forbered filmingen

Å forberede deg på videoen du skal lage er på mange måte viktigere enn selve filmingen i seg selv. Jeg liker å bruke denne metoden når jeg jobber med kunder slik at ingenting blir glemt:

La oss bryte ned de forskjellige delene.

Klær – Hva skal du ha på deg? Det virker kanskje som et enkelt spørsmål å svare på, men kan føre til problemer hvis man bestemmer seg i siste liten. Husk at du lager et arkivdokument for fremtidige generasjoner, så bruk klær som gjenspeiler deg.

Lokasjon – Hvor skal du gjennomføre filmingen? Denne delen handler om å balansere det praktiske med følelser. Det kan være fristende å filme utendørs, men dette kan føre til mange forstyrrelser. Velg heller et stille sted innendørs hvor du føler deg komfortabel.

Intervjuer – Hvem skal intervjue deg? Du kan prøve å gjøre det selv, men de fleste folk synes det er enklere å snakke med en annen person. Velg en person praten flyter lett med. Denne personen behøver ikke nødvendigvis være et familiemedlem.

Deltakere – Hvem skal bli intervjuet? Du kan velge å gjøre et solointervju, det er det enkleste alternativet. Men du kan også vurdere å få andre familiemedlemmer til å dele sine historier. Intervju for eksempel et ektepar, eller inkludere barnebarn.

Historier – Hvilke historier ønsker du å fortelle? Bruk DNA-historie teknikken ovenfor og skriv ned alle historiene du ønsker å fortelle før du stiller opp foran kameraet.

Lage spørsmål

Det første du må bestemme deg for er hva fokuset i videoen din skal være. Familiehistorie video kan sette søkelys på familiearven din, din egen historie, eller litt av begge deler. Når du har bestemt deg for fokuset ditt bør du hente frem papir og starte idédugnad med temaer som opphav, skole, karriere og liknende. Når du så har en liste med mulige temaer, kan du gå tilbake til dine beste DNA-historie karakterer/øyeblikk og utforme relevante spørsmål intervjueren kan stille.

Nøkkelen er å stille åpne spørsmål. Dette er spørsmål som tvinger intervjuobjektet til å svare mer enn bare «ja» eller «nei». Disse type spørsmålene starter ofte med «hva», «hvordan» eller «hvorfor».

Å filme familiehistorie videoen

Ettersom dette er en gjør-det-selv guide antar vi at du enten kommer til å bruke mobiltelefonen, eller et digitalkamera når du lager familiehistorie videoen. Dette er gode verktøy for de som er på budsjett, men det krever litt ekstra arbeid for å produsere innhold av høyest mulig kvalitet.

Lydkvaliteten på videoen avgjør hvorvidt den blir bra eller ikke. Dersom folk ikke kan høre deg når du snakker, hjelper det ikke med fine bilder. På bakgrunn av dette anbefaler vi at lydkvaliteten er hovedprioriteten din.

De to alternativene dine er enten å sitte så nærme som kameraet som mulig, eller bruke litt penger på en mikrofon. Selv en billig mikrofon vil gi bedre lydkvalitet enn mikrofonen på kameraet ditt.

Den nest viktigste faktoren er lysforholdene. Vi ønsker at dine oldebarn skal se uttrykkene i ansiktet ditt. Ettersom et profesjonelt lysoppsett både er dyrt og krever ferdigheter å sette opp, forholder vi oss til naturlig lys og en teknikk som kalles «fjæring». Den enkleste måten å fjære på er å finne et stort vindu i hjemmet ditt. Sett deg i kanten av vinduet og ha stolen omtrent en meter unna veggen som du kan se på bildet nedenfor:

Når du nå setter kameraet overfor deg, får du vakkert, mykt lys over ansiktet ditt.

Til slutt, sørg for å stabilisere kameraet. Hvis du bruker mobiltelefon, er et billig mini-stativ et must. For et større kamera kan du enten investere i et lett stativ eller i det minste prøve å balansere det på en flat overflate, i samme høyde som ansiktet ditt.

Gjør familiehistorie videoen din mer personlig

Hvis du ønsker å gjøre familiehistorie videoen spesiell kan, er det en ide å vise frem viktige gjenstander fra familiehistorien. Dette kan være et familiearvestykke eller til og med familiens kjæledyr. Å vise fram en gjenstand, og dele din lidenskap, kan du løfte familiehistorie videoen til nye høyder. Enda en ting du kan gjøre er å vise fram noen fotografier. Dette kan du enkelt gjøre ved å holde dem foran kameraet når du snakker. Hvis du er litt mer teknisk anlagt, kan du skanne bildene dine og legge de til i videoen med en redigeringsprogramvare.

Ferdigstill videoen din

Hvis du ikke ønsker å redigere familiehistorie videoen, kan du ta sikte på å filme intervjuet ditt sammenhengende, uten stopp, og belage deg på at det er noen pauser og «ehhm» i videoen. Ikke vær redd for å redigere videoen din. Mange stasjonære maskiner har programvare for video-redigering inkludert, og det lar deg gjennomføre enkle endringer og sette inn titler. Det finnes også mange apper for smarttelefoner som gjør det mulig for deg å redigere direkte fra telefonen din. Selv om redigeringer krever litt ekstra innsats, blir resultatet ofte mye bedre og engasjerer gjerne publikumet ditt enda mer.

Oppsummering

Å lage din egne familiehistorie video er ganske enkelt, og en super mulighet for de som er villige til å forberede seg litt. En slik video er en ypperlig måte du kan samle all MyHeritage forskning på ett og samme sted, og deretter dele den dine slektninger.

Husk:

  • Forbered deg på alle praktiske aspekter med metoden.
  • Bryt ned din DNA-historie
  • Lag åpne intervju-spørsmål.
  • Bruk tid på å få perfekt lyd og lys på videoen din. Det skader ikke å gjennomføre et prøve-intervju.

Det viktigste av alt er at du har det gøy når du lager den. Du og slektningene dine kommer til å verne over videoen i lang tid fremover.

 

URL is copied to your clipboard.