Alle slektsforskere med litt erfaring vet at man bør lete etter dokumenter som fødsel- og dødsattester, folketellinger, imigrasjonsposter, og gravsteiner, men disse er ikke de eneste ressursene som kan gi deg nyttig informasjon om familiehistorien din.
Nedenfor har vi samlet noen ideer for mindre konvensjonelle ressurser som du kanskje aldri har tenkt på før.
Brev og Dagbøker
Gamle brev, postkort, og dagbøker er gullgruver for historikere, fordi de kan hjelpe oss å forstå mye om forfatterens liv og hva som var viktig for dem. Dette gjelder også for familiehistorier! Brev ble som regel sendt til familie og venner som bor langt unna, og de kan inneholde masse informasjon om familien din. Dagbøker kan også inneholde opplysninger om familiemedlemmer som du kanskje ikke har funnet andre steder.
Baksiden av bilder og rammer
Bilder alene kan gi oss masse informasjon av den som er avbildet. Men om det er notert på baksiden av bildet kan det gi enda mer informasjon om konteksten rundt bildet. Sjekk alltid baksiden av bilder og bilderammer.
Smykker
Noen ganger kan ringer, armbånd, og medaljonger holde personlige inskripsjoner. Locketsmykker kan ha bilder av familiemedlemer, og hvis det er mulig å ta ut bildet av smykket kan du muligens finne noe skrevet på baksiden av bildet. Sjarmarmbånd var populært på 50- og 60-tallet, og disse smykkene kan fortelle om dine forfedres interesser, eller personlige historie.
Babybøker
Babybøker ble populært på starten av 1900-tallet. De kan være en verdifull ressurs for en slektsforsker, ikke bare på grunn av detaljer og anekdoter som ble registrert om temaet i boken, men fordi det kan være skrevet ned mer informasjon om familien. Kanskje du finner en liste over gjestene i dåpen eller brisen. Eller at en tante du ikke hadde hørt om klippet babyen for første gang.
Invitasjoner etc og spesielle anledninger
Invitasjoner til bryllup, fester, og andre spesielle anledninger, samt invitasjoner eller takkekort er ting folk pleier å ta vare på. De kan fortelle oss mye om avsender eller mottaker, som hvor de var, deres forhold til hverandre, eller kanskje deres økonomiske situasjon.
Fritid og reisedokumenter
Gamle pass, samt fly- og togbilletter kan fortelle deg hvor forfedrene dine har reist. Det kan hende du finner billetter til konserter eller filmer, som kan gi deg informasjon om hva slags underholdning forfedrene dine likte.
Årbøker og skolebøker
På starten av 1900-tallet hadde mange land en form for offentlig skole, sammen med de private religiøse skolene som allerede hadde fantes i flere århundrer. Det er mulig at du kan finne dine forfedre nevnt i gamle skolebøker.
MyHeritage har en unik samling av årbøker fra USA som er enkelt å søke i.
Skoleprosjekter, papirer, og bevis
Foreldre pleier ofte å spare på karakterkort eller ting barna deres har laget på skolen. Diplom fra gymnas eller universitet kan fortelle deg hvor eller hva forfedrene dine har studert. Kanskje en slektning har skrevet en tekst om selg selv eller andre i familien.
Gamle bøker
Det er et velkjent tradisjon i noen familier at man skriver ned familiehistorien på innsiden av omslaget til en Bibel. Familiemedlemmer kan også ha skriblet ned notater og detaljer i margen av andre bøker de eide.
Kirkebøker
Religiøse steder har ofte hatt registre over alle sine medlemmer. Slike lister kan holde informasjon som hvor de bodde, donasjoner de gjorde, hvilke høytider de feiret, og så videre.
Hvilke uvanlige kilder har du brukt når du har drevet med slektsforskning?