URL is copied to your clipboard.

Baskisk arv? Hvem er Baskerne?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Baskisk arv? Hvem er Baskerne?

MyHeritage tilbyr noen verdifulle historiske dokumentsamlinger rundt den baltiske arv, Disse består av ekteskap,  dåp og  dødsopptegnelser fra Vitoria bispedømme, katolske sogneopptegnelser fra Bilbao bispedømme, og  ekteskap,  dåp og  dødsregistre fra Navarre.

Men hvem er baskerne? Hvis disse samlingene hører til i Spania, hvorfor lyder mange av navnene i samlingene helt utypisk det spanske språket?

Baskernes opprinnelse

Baskerne kan være den eldste kulturen ikke bare i Spania, men i Europa. Den antas å ha nedstammet fra neolittiske bønder lenge før den romerske invasjonen av den iberiske halvøya. Den geografiske isolasjonen er mye av årsaken til at baskerne har opprettholdt sitt distinkte språk, sin identitet og kultur, og området der de bor er i stor grad grovt, fjellterreng.

Det baskiske språket er av spesiell interesse for lingvister fordi det er så unikt. Språket er ikke relatert til noe annet språk på jorden, eller noen av de i den indoeuropeiske språkfamilien. Historikere mener språket er nedstammet fra Aquitani, som et gammelt språk som ble snakket i regionen rundt 200 før kristus. Er dette riktg, beryr det at det er eldste språket i Europa. Dessverre er det bare rundt 28% av dagens baskere som fortsatt snakker dette språket.

Geografi i Baskerland

Når vi snakker om Baskerland, er det viktig å skille mellom de historiske områdene der baskerne bodde, og det autonome samfunnet i det moderne Spania ofte referert til som «Baskerland.»

Baskerne bodde i den regionen som strekker seg mellom dagens Nord-Spania og Sør-Frankrike. Den inneholdt 7 historiske provinser. Bare 3 av disse provinsene, Araba, Bizkaia og Gipuzkoa), er en del av dagens baskiske autonome samfunn. Det finnes 17 autonome regioner i det moderne Spania.

En av de 17 autonome regionene er Navarre, som er en tidligere baskisk provins. Navarre var faktisk et baskisk rike i middelalderen, men det ble assimilert til Castilla i 1515 og sluttet seg til det som til slutt skulle bli et forent Spania.

En historie med undertrykkelse

Det har ikke alltid vært lett for baskerne å leve som en minoritet i Spania. Selvstyret deres ble avskaffet mens de var en autonome under Castilla. Det skjedde i 1839, og dette utløste en bevegelse blant baskerne for å kjempe for sitt autonome og sin uavhengighet. Etter den spanske borgerkrigen, under Francos diktatur, ble den baskiske kulturen og språket sterkt undertrykt.

Det er sannsynlig at denne undertrykkelsen sammen med assimilering med den spansktalende og fransktalende befolkningene rundt dem, har ført til at det baskiske språket ble delvis har blitt utslettet. I dag har en samordnet innsats av ettekommerene ført til en vekkelse, og antall baskiske talsmenn er økende.

Den tidligere baskiske hovedstaden Guernica er dessverre mest kjent for å være det største tapet i den spanske borgerkrigen.  Dtte tapet har blitt udødeliggjort i, Guernica, Picassos berømte maleri som viser hendelsen da byen ble ødelagt. Byen hadde en kulturell betydning for baskerne og var symbolet på baskisk identitet. General Franco ga derfor sine allierte, Hitler og Mussolini, anledning til å prøve ut en ny krigstaktikk på Guernica. Dette skjedde to år før de lanserte andre verdenskrig, og den 26. april 1937 byen nådeløst bombet av tyske og italienske fly. Byen ble reduserte til ruiner og etterlot store tap. Picasso som var fra Málaga i Sør-Spania, tilbrakte mesteparten av sitt voksne liv i Frankrike. Han malte Guernica  for å fortelle historien om bombingen. Det maleriet regnes som et av de viktigste kunstverkene som skildrer krigens forferdelige natur.

Baskisk kultur

Baskerne har vært katolske kristne i århundrer, mens troen og festivaler de feirer har røtter i de gamle hedenske religioner til deres forfedre. De har en sterk historie med folkedans og musikk som spilles på tradisjonelle instrumenter som txistu og xirula som er noen typer typer fløyter, og trikixa som er et slags trekkspill.

På grunn av det fjellrike terrenget var jordbruk relativt vanskelig, og baskerne levde i stor grad på innhøstinger fra atlanterhavskysten som grenser til deres eget land. Derfor vokste det frem en rik maritim kultur med tradisjonelle matretter som bestod av mye sjømat. Spesielt saltet torsk har blitt en viktig matkultur.

En annen viktig tradisjon er den tradisjonelle baskisk sporten som kalles Jai Alai. Det er et fartsfylt spill som innebærer å sprette en hard ball mot veggen med en buet kurv anretning.

Å forske på baskiske forfedre

Er det et baskisk etternavn i slektstreet ditt? Har noen av dine forfedre røtter i regionen? Sjekk ut MyHeritages samlinger av historiske opptegnelser fra det baskiske autonome fellesskapene og Navarre:

Spain, Vitoria Diocese, Index of Marriages, 1559–1899

Spain, Vitoria Diocese, Index of Baptisms, 1535–1903

Spain, Vitoria Diocese, Index of Deaths, 1573–1904

Spain, Bilbao Diocese, Catholic Parish Records, 1501-1900

Spain, Navarre, Index of Marriages, 1577–1940

Spain, Navarre, Index of Baptisms, 1559–1910

Spain, Navarre, Index of Deaths, 1592–1986

 

URL is copied to your clipboard.