URL is copied to your clipboard.

The Theory of Family Relativity™ for DNA-treff

The Theory of Family Relativity™ for DNA-treff

Theory of Family Relativity™ hjelper deg med å få mest mulig ut av dine DNA-treff ved å inkorporere genealogisk informasjon fra alle våre samlinger som inneholder nesten 10 milliarder historiske opptegnelser og familietre-profiler, for å foreslå teorier om hvordan du og dine DNA-treff har en relasjon. Hvis du har tatt en MyHeritage DNA-test eller lastet opp dine DNA-resultater på MyHeritage vil kanskje denne revolusjonerende teknologien bidra med å finne nye funn og spennende informasjon.

Eksempel på Theory of Family Relativity™ som foreslår en relasjon som krysser slektstrær fra MyHeritage, Geni og FamilySearch, samt en kanadisk folketelling!(Klikk for å forstørre)

Når du mottar DNA-treff er det ikke alltid tydelig hvordan DNA-treffet er i slekt med deg eller hvilke forfedre dere deler. Den “hellige gral” for genetisk slektsforskning er å motta DNA-treff hvor du har komplett kjennskap til familieforholdet mellom deg og treffet og kan legge til ny informasjon i treet ditt basert på dette.

Vi har introdusert flere funksjoner for år å utvikle DNA-treff med dette som mål, slik som delte Smart Matches™, felles slektsnavn eller felles slektssteder. Den kraftige kromosomleseren gir også ekstra hint. Selv om disse funksjonene er ekstremt hjelpsomme, og kan i noen tilfeller hjelpe deg å identifisere forholdsstien til dine DNA-treff og deres felles forfedre, møter fortsatt mange veggen med DNA-treff hvor de ikke klarer å finne ut hvordan treffet passer inn i deres slektstre. 

Theory of Family Relativity ™ hjelper deg med å føre deg gjennom dine DNA-treff og forklare hvordan disse er i slekt med deg basert på hele vår samling av familietrær og historiske dokumenter, vi fjerner gjetteleken, og sparer deg timesvis med etterforskningstid. Du kan selv undersøke teoriene og informasjonen assosiert med dem og bekrefte deres riktighet.

Ved å samle alle tilgjengelige informasjonskilder på MyHeritage og utnytte deres kollektive styrke, kan vi løse mysterier som aldri før har blitt løst.

Hvordan fungerer det?

Theory of Family Relativity™ er basert på en big data-graf som forbinder milliarder av datapunkter tegnet fra tusenvis av databaser på MyHeritage. Hvert punkt på denne grafen representerer en person, og hver kant representerer slektskap mellom de to individene som er presentert i familietreet eller i et historisk dokument; eller et treff mellom to slektstre-profiler som mest sannsynlig er samme person; eller to historiske kilder som mest sannsynlig er samme person.

MyHeritages industri-ledende matching-teknologi gjør disse forbindelsene mellom personer og opptegnelser mulige. MyHeritages ingeniører og algoritme-eksperter har utviklet en unik metode som gjør det mulig for data-grafen å beregne alle ruter og linker mellom millioner av kjødelige slektninger umiddelbart. Theory of Family Relativity™ bruker disse ressursene for å konstruere de mest sannsynlige teoriene som forklarer hvordan to personer som har DNA-treff er i slekt, ved hjelp av slektstrær og historiske dokumenter. Data-grafen er ikke statisk, så det vil aldri bli foreldet siden brukere legger til eller fjerner ny informasjon, eller avviser visse treff som de konkluderer ikke er riktige. I stedet beregner vi det hurtig når vi vil ha det, og skaper et nytt syn av verden som blir større og mer korrekt med tiden. Data-grafen er unik ved at den inneholder alle slektstrærne på MyHeritage, samt sammarbeidstrær fra Geni og FamilySearch som er kopiert til MyHeritage.

Antall teorier du vil motta baseres på flere faktorer, som størrelsen og hvor detaljert slektstreet ditt er (jo større og mer detaljert, jo bedre). De er basert på masse informasjon levert av andre brukere som kanskje vil introdusere feil i slektstrær og også treff mellom tre-profiler og dokumenter som kanskje kan være feilaktige. Vi anbefaler på det sterkeste at du går gjennom teoriene i dybden og selv dømmer hvorvidt teoriene holder mål og at du selv bestemmer hvordan du vil gå videre med din slektsforskning. Å gå nøye gjennom hvert eneste hint og bevis og få disse bekreftet eller avkreftet er den beste måten en slektsforsker jobber. Husk at teorier kan være veldig hjelpsomme, men det er ikke alltid de stemmer.

Bruk av Theory of Family Relativity

Teoriene vil vanligvis bli funnet for noen av dine DNA treff.

Besøk dine DNA treff for å se teoriene. Et banner (vist under) vises øverst på din DNA-treff liste som vil fortelle deg om du har teorier. Trykk på knappen på denne banneren for å se alle dine DNA-treff som har teorier.

Når det dukker opp en teori for et DNA-treff vil det også være synlig på DNA-treff-kortet, som vist nedenfor. 

DNA-treff med en teori (Klikk for å forstørre)

Når den estimerte relasjonen (i henhold til det delte DNA) er et bredt intervall, men ikke gir noen klar indikasjon på det korrekte forholdet, vil teorien hjelpe med å innsnevre mulighetene. Du kan sammenligne teorien med relasjonen som er foreslått av DNAet for å se om det er kompatibelt.

Klikk “Se teori” på kortet for å se hele teorien, som inkluderer hele relasjons-stien. Eller, du kan se et oppsummert bilde av teorien som er presentert i Sjekk DNA-treff-siden.

Oppsummert visning av teorien i Sjekk DNA-treff-siden (Klikk for å forstørre)

Når det er mer enn en teori tilgjengelig betyr det at vi har identifisert flere teorier for forholdet mellom deg og DNA-treffet. Dette kan skje når personer i familien har giftet seg innenfor slekten i tidligere generasjoner. I disse tilfellene kan du velge hvilken teori du ønsker å se fra rullemenyen.

Veksling mellom flere teorier (Klikk for å forstørre)

I denne teorivisningen, kan du dra musen din over en hvilken som helst person for å se tilleggsinformasjon.

Trykk på “Se hele teorien” for å se en mer detaljert visning av hvilke slektstrær og historiske dokumenter som ble brukt for å komme frem til teorien.

Se hele teorien (Klikk for å forstørre)

Å se hele teorien lar deg se hvordan MyHeritage etablerte relasjonsstien og hvilke kilder av informasjon som ble brukt underveis.

På toppen av Hele Teori siden viser vi det estimerte forholdet (basert på delt DNA) og forholdet foreslått av Theory of Family Relativity™. Hvis mer enn en teori ble funnet (som nevnt tidligere) kan du veksle mellom dem.

Se hele teorien (Klikk for å forstørre)

Teoriene begynner alltid i treet ditt og ender i slektstreet til ditt DNA-treff. Gjennomgangen av teorien kan også inkludere andre slektstrær på MyHeritage, Geni, FamilySearch og historiske dokumenter.

Hver gang du ser et horisontalt “hopp”, betyr dette at teorien bruker et treff for å fortsette fra en kilde til en annen. Hver Smart Match™ eller Record Match er klassifisert med et tillitsnivå i prosent basert på kvaliteten av treffet. Jo høyere score, jo bedre treff. Smart Matches™ og Record Matches som ble avvist blir aldri brukt i teoriene og vi behøver også et veldig høyt minimums tillitsnivå for hvert treff, for å forsikre oss at teoriene du ser har høy kvalitet. Det laveste tillitsnivået blant treffene er sett på som tillitsresultatet for hele teorien (vises øverst på siden).

Innenfor hver teori er det ofte flere stier som viser forskjellige måter vi ender opp med den samme teorien og viser flere bevis som støtter den. Alle veiene vil fortsatt kulminere i den samme oppsummerte teorien, men støttes opp av forskjellige kilder. For eksempel, en sti vil kanskje starte i ditt slektstre og ende i DNA-treffet sitt slektstre: en så kort sti, hvis den eksisterer, vil alltid bli vist først. Det kan også være andre stier blant de samme slektningene, som følger andre trær eller historiske dokumenter. Du kan se de forskjellige stiene ved å trykke på nummeret som vist nedenfor.

Bytte mellom flere stier for å se teorien (Klikk for å forstørre)

Det grønne ikonet representerer en Smart Match™ mellom to trær på MyHeritage.

Smart Match™ funnet i en teori (Klikk for å forstørre)

Det brune ikonet representerer en Record Match. Disse treffene er med historiske opptegnelser. Treff med trær på Geni og FamilySearch er for øyeblikket sett på som Record Matcher, ettersom disse ikke er trær på MyHeritage (selv om de altså er slektstrær og ikke dokumenter). 

Trykk på et treff-ikon (grønt eller brunt) for å se en sammenligning av informasjonen som eksisterer for en person i de to kildene. Ved å bruke denne informasjonen kan du selv fastslå om dette treffet er riktig.

Gjennomgå et treff i en teori (Klikk for å forstørre)

I eksempelet ovenfor ser Smart Match™-en riktig ut så man kan med trygghet stole på det.

Det er mer i en teori enn det øyet møter. Ved å bevege musen over hvilket som helst punkt i teorien vil det åpnes en informasjonsboks med ytterligere informasjon. Du kan, eksempelvis, bevege musen over navnet til slektstre-skaperen for å få tilgang til knapper for å kontakte personen eller se treet. Beveger du musen over samlingsnavnet eller det historiske dokumentet åpnes en informasjonsboks med knapper som lar deg søke i den.

Eksempel på to teorier for det samme DNA-treffet, på grunnlag av to halvbrødre som giftet seg med sine kusiner (Klikk for å forstørre)

Filtre

Det finnes en enkel måte å se alle teoriene du har på.

Du kan filtrere DNA-treffene dine for å se kun de treffene som har en Theory of Family Relativity™. Gjør dette ved å klikke “Filter”-menyen, velge “Tredetaljer” og deretter trykke på “Har Theory of Family Relativity™”-valget. Dette er tilgjengelig i tillegg til de andre filtreringsvalgene som viser deg hvilke av treffene som deler steder, etternavn og andre Smart Matches™ med deg.

Filtering DNA Matches to see all matches that have a theory (Click to zoom)
Et annet eksempel på en teori (Klikk for å forstørre)

Hva gjør jeg hvis teorien ser ut til å stemme?

Hvis du har en teori som ser bra ut, gratulerer! Den forteller deg hvordan du er i familie med et DNA-treff, og du kan se hele teorien og legge til den nye informasjonen i ditt tre. I denne første utgaven vil vi ikke ha en måte å gjøre dette automatisk, men det kan hende at vi vil la dette bli mulig i fremtiden.

Hva gjør jeg hvis teorien ikke stemmer

For øyeblikket er det ikke mulig å godkjenne eller avvise en teori. Kanskje vi legger til denne funksjonen i en senere anledning.

Om du vurderer at en teori er feilaktig på grunnlag av en uriktig Smart Match i ditt tre, kan du enkelt avvise Smart Matchen i Smart Match-seksjonen på nettsiden (plassert i menyen på Oppdagelser>Treff etter Personer). Dette vil gjøre slik at den feilaktige teorien forsvinner.

Hvis du finner en feilaktig teori på grunnlag av en feil en annen bruker har i sitt tre, hver så snill og vurder å være en god slektsforsker og kontakt eieren av treet hvor du fant feilen og gi dem beskjed hva du mener er galt. Så fort de har fikset dette vil dette reparere teorien eller eliminere den.

Hvis en teori er feil på grunn av et treff og treffet ikke er i ditt tre, kan du fortelle eieren av treet dette så de kan avvise treffet. Eller du kan ignorere teorien som du mener er feilaktig.

Personvern

Det er nesten ingen bekymringer for dine personopplysninger i dette funksjonen, da MyHeritage, ved gjennomgang av en teori, automatisk privatiserer opplysninger om levende personer utenfor ditt tre. De fleste teoriene omfatter ingen levende personer (med unntak av deg selv og DNA-treffet der opplysningene vil være tilgjengelige uansett), fordi teoriene sjekker slektskap gjennom forfedre, og aldri fortsetter ned til den yngre generasjon. Så det vil raskt treffe tidligere tiår og hundreår med avdøde forfedre.

Brukere som ikke ønsker å se teoriene eller ikke ønsker å inkludere slektstreet sitt i teoriene anbefaler vi bruke privat-innstillingene for å deaktivere denne funksjonen (ved å deaktivere Smart Matches for sitt tre og deres inkludering i SuperSearch™ og være sikker på at deres side ikke er synlig for gjester). Dette er mulig, men ikke anbefalt, ettersom det vil forhindre dem i å motta Smart Matches og andre fordeler.

Konklusjon

Theory of Family Relativity™ endrer alt i slektsforskning, og bringer endelig sammen verdenene til slektsforskning og DNA-et. Den benytter alle funksjonene til MyHeritage – milliarder av  historiske opptegnelser og tre-profiler, den robuste DNA-databasen, Smart Matches, Record Matches, og Record Detective™-resultater. Den lar slektsforskning-domenet forklare DNA-treff og DNA-domenet validere slektsforsknings-treff.

URL is copied to your clipboard.