URL is copied to your clipboard.

Stavevarianter og Chutzpah: En genealogisk tilfellestudie fra MyHeritage-grunnleggeren og administrerende direktør Gilad Japhet

Gilad Japhet

Gilad Japhet

Stavevarianter og Chutzpah: En genealogisk tilfellestudie fra MyHeritage-grunnleggeren og administrerende direktør Gilad Japhet

Denne historien er en hyllest til min kjære far, Gideon Japhet, som gikk bort i 2013. Jeg kjente ham selvfølgelig svært godt, men denne genealogiske oppdagelsen, som jeg vil dele med dere, handler om ham og hans tidlige år. Den viser bare at med slektsforskning er det alltid noe nytt å oppdage; man vet aldri alt.

Meg og min far, Gideon Japhet, i 1982

Som en god sønn digitaliserer jeg alle hans dokumenter og laster dem opp til MyHeritage. Nylig skannet jeg noen dokumenter som jeg ikke hadde håndtert før: studentkort fra hans studier i Versailles, Frankrike, fra 1950-1952.

Min fars studentkort fra Versailles

Som slektsforsker legger jeg alltid vekt på de små detaljene. Her oppdaget jeg noe interessant: Min far gikk gjennom hele livet under navnet Gideon Japhet og stavet etternavnet Japhet akkurat som jeg gjør. Men i Frankrike trodde han kanskje at det ikke ville bli lest riktig, så han valgte en annen stavevariant: Yeffet, som er mer i samsvar med hvordan det uttales på hebraisk. Jeg fant denne stavemåten på studentkortene, og det gjorde meg nysgjerrig: Kanskje fantes det informasjon i Frankrike om en person ved navn Gideon Yeffet? Det hadde jeg aldri søkt etter før.

Så jeg la inn navnet Gideon Yeffet i anførselstegn på Google. Jeg fikk vite at det ikke var mange resultater, men det var to utrolige resultater som fikk meg til å juble av glede. Disse resultatene kom fra Frankrike, fra et arkiv jeg aldri hadde hørt om: JDC, en jødisk humanitær organisasjon grunnlagt i 1914. De hadde digitalisert hele elevmappen hans, og den inneholdt en skannet kopi av søknaden hans til skolen i Versailles fra 1950, med hans håndskrevne signatur, bilde og en oppgave han hadde skrevet om hvorfor han burde bli akseptert.

Min fars søknad til skolen i Versailles

Det var helt utrolig, og jeg visste ikke alle disse detaljene. Jeg visste at han dro til Frankrike for å studere, men jeg kjente ikke til alle de saftige detaljene!

Ikke nok med det: arkivet inneholdt 48 flere dokumenter og brev om min far!

Og det var noen hårreisende overraskelser der inne – noen helt fantastiske ting.

Det viser seg at faren min dro til Frankrike for å studere sosialt arbeid. Men hvorfor i all verden skulle han ønske å gjøre det? Jo, fordi hans far, min bestefar Chaim Japhet, var en av grunnleggerne av sosialt arbeid i Israel sammen med Henrietta Szold. Min bestefar ønsket at sønnen hans skulle være akkurat som ham, så han presset ham til å gå på den beste skolen som fantes i Frankrike på den tiden, og studere sosialt arbeid. Det jeg lærte fra alle disse dokumentene og brevene, var at han faktisk søkte i 1949 og ble avvist. De sa til ham: «Du kan ikke fransk, du har ingen relevant bakgrunn — du blir ikke akseptert. Vi har mange bedre kandidater.»

Til min overraskelse dro faren min på eget initiativ og dukket opp i Frankrike i 1950, med all sin chutzpah (Yiddish beskrivelse av dristighet, på godt og vondt). De sa: «Hva gjør du her? Ok, siden du allerede er her, skal vi finne deg en jobb i nærheten av Grenoble. Du kan undervise i hebraisk for jødiske barn som ble fordrevet etter andre verdenskrig, og du vil lære fransk og få erfaring innen sosialt arbeid.» Etter 3 måneder snakket han flytende fransk og hadde opparbeidet seg god erfaring med å jobbe med barn. Så søkte han på nytt til skolen — og ble akseptert!

Et brev som beskriver Gideon Japhets dristighet – og dens gode utfall!
Min far feirer den jødiske påsken (Passover) sammen med de andre studentene i Versailles i 1951

Vi visste aldri alt dette – spesielt ikke den delen som handler om chutzpah! Men jeg var faktisk ganske stolt av ham. Hvis det ikke hadde vært for denne vendingen i hendelsene, ville jeg ikke vært født, MyHeritage ville ikke ha eksistert, og du ville ikke ha lest denne artikkelen akkurat nå.

Sannheten er at han ikke var så begeistret for sosialt arbeid. Etter ett år sluttet han og begynte å studere juss ved Sorbonne. Han ble advokat, og resten er historie. Men uten denne muligheten til å reise til Frankrike, ville ingenting av dette ha skjedd.

Så her er de viktigste poengene å ta med:

  • Hver eneste stavevariant du finner kan føre til nye oppdagelser. Staving er en stor utfordring, og det er både en velsignelse og en forbannelse for slektsforskere. Men hvis du finner en relevant variant, bør du følge den opp, for det kan finnes registre der ute som du kanskje aldri hadde kjent til.
  • Historiske dokumenter er som en elv som flyter inn i internettets hav. Alle disse dokumentene ønsker å bli digitalisert og tilgjengeliggjort på nettet, og det vil de; det handler kun om tid. Så hvis du leter etter noe og ikke finner det med en gang, vær tålmodig og forsøk på nytt litt senere.
  • Google er din venn. Du vet at MyHeritage er fantastisk, og det finnes også andre svært gode nettsider, men de vil ikke ha alt. Husk alltid at det ville internettet er et meget godt sted å søke.
  • Slutt aldri å søke: Du vet aldri hva du vil oppdage! Hold alltid nysgjerrigheten i live.

 

Denne historien ble fortalt som en del av en presentasjon av Gilad Japhet under RootsTech-konferansen i 2023. Se hele presentasjonen i videoen nedenfor:

URL is copied to your clipboard.