URL is copied to your clipboard.

DNA-resultatene mine er klare! Hva gjør jeg nå?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

DNA-resultatene mine er klare! Hva gjør jeg nå?

Gratulerer, DNA-resultatene dine er klare! Du er i ferd med å begi deg ut på en utrolig oppdagelsesreise.

Her er ting du kan gjøre, nå når resultatene dine er ferdig behandlet:

1. Lær om din etniske opprinnelse

Å lære hvor du kommer fra kan være et spennende og dramatisk øyeblikk. MyHeritage har bidratt til å gjøre dette øyeblikket spesielt for våre brukere ved å benytte en unik DNA-avdekkelses intro-animasjon. Denne introen presenterer hver etnisitets-prosent med et musikalsk tillegg. 

Emailen som sier fra om at resultatene dine er klare tar deg rett til denne introen. Etter at du har sett den, kan du lære mer om hver etnisitet ved å klikke “Vis fullstendig etnisitetsberegning” øverst i høyre hjørnet på skjermen din.

På neste side vil du se en komplett liste med dine etnisitetsprosenter og et kart som indikerer områdene hvor hver av dine etnisiteter har sin opprinnelse. Klikk på en av etnisitetene på ved hjelp av listen eller kartet for å lære mer om den. 


Du kan også dele etnisitetsberegningen din med venner og familie på sosiale medier fra denne siden. Klikk på “Del”-knappen øverst i høyre hjørne.

2. Finn nye familie-medlemmer

Nå er det på tide å møte dine DNA-treff.

På siden med DNA-treff, ser du en liste over dine DNA-treff. Listen starter med dine nærmeste treff. 

Du kan sortere, filtrere og søke i resultatene for å finne det treffet du er ute etter. 


Hvert DNA-treff viser prosenten med delt DNA og den antatte relasjonen din til dette treffet, basert på prosentandelen. MyHeritage kan også gi deg noen pekepinner for å hjelpe deg med å finne ut nøyaktig hvordan du er relatert til hvert treff. Inkludert følgende funksjoner som du har tilgang til direkte fra DNA-treff-siden din:

Theory of Family Relativity™: Denne unike og svært nyttige funksjonen benytter data fra alle tilgjengelige kilder på MyHeritage for å skape mulige teorier om hvordan du kan være beslektet med dine treff. Algoritmen søker gjennom andre slektstrær på MyHeritage og de flere enn 10,2 milliarder historiske opptegnelsene, og finner en kobling mellom deg og treffet. Den vil deretter oppgi denne informasjonen direkte på DNA-treff-kortet. Du finner det nedenfor DNA-treffets grunnleggende informasjon. Du kan klikke på “Vis teori”-linken for å se hvordan MyHeritage kom frem til teorien (inkludert flere stier hvis der er flere enn en).

Felles etternavn på aner: Den antatte relasjonen kan ikke fortelle deg hvilken side av familien DNA-treffet ditt er på, men felles etternavn på aner kan gi verdifulle pekepinner. Ved å se hvilke etternavn du har til felles med treffet, kan du forsøke å spore stien mellom deg og treffet på slektstreet ditt.

Smart Matches™ på deres slektstre: Ved å bekrefte Smart Matches™ mellom familiemedlemmer på ditt slektstre og de samme personene på deres eget, kan hjelpe deg med å finne ut hvordan treffet er beslektet med deg, ettersom treffet allerede er koblet til vedkommendes familiemedlemmer på sitt eget slektstre.

Delte sleksteder: Ved å vite hvor dere begge kommer fra kan du få flere indikasjoner, spesielt hvis forskjellige sider av familien din kommer fra forskjellige steder. 

Jo mer informasjon du har i slektstreet ditt, dessto mer hint vil MyHeritage kunne tilby når det gjelder koblingene mellom deg og dine DNA-treff. 

Hvis du ønsker å ta kontakt med et DNA-treff klikker du på “Kontakt”-linken nedenfor vedkommendes grunnleggende informasjon. Dette vil ta deg til MyHeritages innboks hvor du kan skrive en melding til den det gjelder.

3. Utforsk de avanserte DNA-verktøyene

Hvis du ønsker å undersøke koblinger enda nøyere, kan du benytte kromosomleseren og autogrupperings-verktøy.

Kromosomleseren lar deg se hvilke segmenter av DNA du deler med opp til syv DNA-treff. Ved å sammenligne delte segmenter kan du forsøke å finne ut hvilken ane dere kan ha til felles. For eksempel, hvis din mystiske kusine deler noen DNA-segmenter med din mor, men ingen med din far, så forstår du ut i fra dette at hun mest sannsynlig er fra din mors side. Jo flere DNA-treff du har med kjente familiemedlemmer, dessto mer vil du kunne lære om DNA-treff hvis nøyaktige slektskap til deg er ukjent. 

AutoClusters hjelper ved å gruppere DNA-treffene dine etter hvor mye DNA de deler (og dermed sannsynligheten for at de er etterkommere av en felles ane). Så hvis din mystiske kusine skulle dukke opp i det samme autocluster (norsk: autogrupperingen) som din grandtante på morslinjen, så vet du at det er sannsynlig at denne kusinen deler en ane med henne. 

Begge disse verktøyene kan hjelpe deg med å komme frem til det sannsynlige slektskapet mellom deg selv og dine DNA-treff. Dette hjelper deg ikke bare med å skape nye familiekoblinger, det kan også hjelpe deg med å bryte gjennom murvegger i slektsforskningen din.

4. Test andre familiemedlemmer

Ettersom flere og flere velger å teste seg med MyHeritages DNA-tester vil du motta flere DNA-treff som kan hjelpe deg med din forskning. Hvis du ønsker en aktivt tilnærming, kan du vurdere å oppmuntre andre familiemedlemmer til å ta en DNA-test. Ved å ha mer DNA-data fra nære familiemedlemmer vil du få mer informasjon å jobbe med. Og av og til trenger du bare en ekstra brikke for å løse puslespillet.  

URL is copied to your clipboard.