URL is copied to your clipboard.

Hvor mange ganger forskjøvet? Å nøste opp i fjernt slektskap

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvor mange ganger forskjøvet? Å nøste opp i fjernt slektskap

Hva er en fetter en gang forskjøvet egentlig? Eller en tremenning en gang forskjøvet? Hva betyr to ganger forskjøvet? Hva er en firmenning? Og hva betyr tipp i tipptippoldefar?

X-menninger og slektskapstermer kan være veldig forvirrende! I dette innlegget vi vil hjelpe deg å forstå slektskapstermer en gang for alle. Men vi må advare deg om at det fortsatt krever litt beregning.

Først vil vi gi deg raske svar på vanlige spørsmål om søskenbarnrelasjoner, og og en julselapp for å finne ut søskenbarnforhold. Deretter vil vi gi deg en dypere forklaring.

Hva kaller du søskenbarnas barn?

Ditt søskenbarn en generasjon forskjøvet er barnet til ditt søskenbarn.

Hva er en tremening?

Din tremenning er en person du deler en oldefar eller oldemor.

Hva er en tremenning en generasjon forskjøvet?

En tremenning en gang skjøvet er enten tipp-oldebarnet til en av dine oldeforeldre, eller oldebarnet til en av dine tipp-oldeforeldre. Det vil i at dere er én generasjon separert (forskjøvet), og at den nærmeste slektningen dere har en oldefar eller oldemor.

Hva er en firmening?

Din firmenning er en person du deler en tipp-oldefar eller tipp-oldemor med.

Hva betyr to ganger forskjøvet?

Et søskenbarn to generasjoner forskjøvet er to generasjoner forskjøvet fra deg, altså barnebarn eller besteforeldre til et søskenbarn, tremenning, firmenning og så videre.

Hva er en grandtante?

Din grandtante er en av foreldrene dine sin tante: søster eller svigerinne av en av dine besteforeldre.

<h2>søskenbarn relasjonsoversikt</h2>

Er du forvirret? La oss gå litt tilbake og se hvordan alt funker.

Beste- og Tipp-

Vi starter med prefiksen «tipp», fordi den er mest grunnleggende.

Den generelle regelen er dette: Hver «tipp» betyr å gå tilbake en generasjon.

Reglen er at «beste» går en generasjon tilbake. Så din fars far er din bestefar.

Prefiksen «olde» går to generasjoner tilbake, altså at din fars bestefar er din oldefar. Hvis man legger til tipp går man en generasjon tilbake for hver tipp man legger til. Så din fars oldefar er din tipp-oldefar, og din fars tipp-oldefar er din tipptipp-oldefar.

Ved å telle antall «tipp» og ved å vite at olde betyr to generasjoner tilbake kan du regne ut hvor mange generasjoner slektningen går tilbake. Din tipptipp-oldefar går fire generasjoner tilbake.

Om tanter og onkler bruker man grand for å vise to generasjoner tilbake. Din mors tante er din grandtante. På norsk har vi ingen måter å vise tanter og onkler fler generasjoner tilbake enn to.

Nå som vi har kartlagt avstander mellom direkte forfedre, kan vi se på søskenbarn og tremenninger, frimenninger, osv.

Etter det vil tallet som står før -menning fortelle deg hvor mange generasjoner tilbake dere deler forfedre.

Hva vil det si? Her er noen eksempler:

Hvis man deler besteforeldre, altså to generasjoner tilbake, er man søskenbarn.

Hvis man deler oldeforeldre, altså tre generasjoner tilbake, er man tremenninger.

Hvis man deler tipp-oldeforeldre, altså fire generasjoner tilbake, er man firmenninger.

Det blir mer komplisert

Dette er Ganske enkelt, men det blir vanskeligere når vi begynner å bevege oss opp og ned generasjoner. Hva skal man kalle søskenbarnet til en av dine foreldre?

Her er man nødt til å se på den korteste distansen mellom dere. Din mors fetter er din fetter en generasjon forskjøvet, og ikke din tremenning, fordi selv om den nærmeste forfaderen dere deler er din oldefar eller oldemor, er denne forfedren for søkenbarnet en besteforelder, og er derfor den korteste distansen mellom dere.

Dette går også andre veien. Barnet til ditt søskenbarn er ditt søskenbarn en generasjon forskjøvet, fordi den forfedren dere deler er din besteforelder.

Hvis du fortsatt er forvirret er det best å huske at din fars fetter, tremenning og firmenning er din fetter, tremenning og firmenning en generasjon forskjøvet. Dine besteforeldres fettere, tremenninger og kusiner er dine fettere, tremenninger og kusiner to generasjoner forskjøvet.

Hva betyr forskjøvet?

“Forskjøvet” = avstanden fra slektningen målt i generasjoner.

Et søskenbarn null generasjoner forskjøvet er fra samme generasjon som deg. For eksempel din fetter, som er barn en av dine foreldre sine søsken. Siden din forelder og dens søsken er same generasjon, er også du og din fetter det. Din tremenning er barnebarnet til en grandonkel eller grandtante, og siden de er i samme generasjon som dine besteforeldre er du og tremenningen din også det.

En slektning som er en generasjon forskjøvet er en generasjon over eller under deg. For eksempel din fars fetter er din fetter, men en generasjon forskjøvet fordi det er en generasjon mellom dere. Et annet eksempel på en fetter en generasjon forskjøvet er barnet til fetteren din. Siden du og fetteren din er samme generasjon, er barnet hans også fetteren din, men en generasjon forskjøvet.

Et søskenbarn som er to generasjoner forskjøvet er ditt søskenbarns barnebarn, besteforelder eller din besteforelders søskenbarn.

Oppsummering

Dette må du huske:

  • Olde betyr to generasjoner tilbake
  • Antall tipp = en generasjon tilbake
  • Antall menning = hvor mange generasjoner tilbake dere deler en forfader.
  • Antall ganger forskjøvet = hvor mange generasjoner det er mellom deg og slektningen.

Forstår du det nå?

Hvis du ikke forstår, trenger du ikke å være fortvilet. MyHeritage regner ut riktig slektskap for deg hver gang du legger inn en person i treet ditt. Du kan finne slektskapet under navnet til personen når du trykker på dem:

 

Hvis du er usikker på hvilket slektskap du har til et DNA-treff har MyHeritage flere verktøy som kan hjelpe deg til svaret, som Theory of Family Relativity™, AutoClusters, og Kromosonleser.

 

URL is copied to your clipboard.