URL is copied to your clipboard.

Hvordan sporer jeg min arv fra mor og far med MyHeritage DNA?

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvordan sporer jeg min arv fra mor og far med MyHeritage DNA?

Å ta en DNA-test kan avsløre mange hemmeligheter om familiens historie. Folk har forskjellige grunner til å ta en DNA-test. Noen prøver å finne spesifikk informasjon om en bestemt forfader eller familie, mens andre ønsker bare å lære mer generelt sin bakgrunn.

Noen søker kanskje å lære mer om arven fra spesielt fra fars- eller mors side. I denne artikkelen vil vi se på de forskjellige måtene du kan utføre denne typen forskning på ved hjelp av MyHeritage DNA.

Hva er mors og fars slektssporing

Å spore en mors- eller farslinje betyr å undersøke bare en direkte opprinnelsene, enten din mors eller din fars linje. Det vil si at hvis du bare undersøkte din morslinje, leter du etter informasjon om din mor, hennes mor (din mormor), hennes mor (din mors oldemor), og så videre. Hvis du bare undersøkte din farslinje, ville det vært din far, hans far, hans far, og så videre.

Det kan være flere grunner til at du velger å undersøke familien din på denne måten. For noen slektsforskere handler det om å forenkle ting. Hver generasjon blir eksponentielt større jo lenger du går tilbake, og kan det være lettere å holde seg til bare én bestemt linje. Andre kan søke informasjon om en form for arv som bare kan overføres gjennom faren eller moren. For eksempel visse stamme- eller religiøse identiteter, eller adelige titler.

Uansett hva grunnen er til å undersøke mors- eller farslinje spesifikt, kan det å ta en DNA-test absolutt hjelpe – men hvilken DNA-test bør du gjøre? Hvilken type DNA-test er best for å spore mors eller fars aner?

Ulike typer  DNA tester og hva de forteller deg

Det er flere typer DNA-tester som tilgjengelige på markedet i dag. De tre vanligste typene er autosomalt DNA, Y-DNA og mitokondrie-DNA (mtDNA).

En autosomal DNA-test undersøker bare autosomene – det vil si kromosomene i DNA-et ditt som ikke er kjønnskromosomer. Disse kromosomene inneholder DNA-kode som har blitt arvet fra begge foreldre, i tilfeldige kombinasjoner. En autosomal DNA-test vil ikke nødvendigvis fortelle hvilken forelder som har gitt en bestemt DNA-sekvens. Men fordi det dekker et mye bredere spekter av DNA enn de andre testene, er det den eneste typen som kan brukes til effektiv DNA-matching og gi en omfattende liste over DNA-treff fra begge sider av familien.

En Y-DNA-test undersøker den genetiske koden som ligger på Y-kromosomet, som bare finnes hos biologiske hanner. Siden Y-kromosomet utelukkende er arvet fra faren og aldri fra moren, vil DNA analysert på denne typen test gi deg informasjon som er spesifikk for din fars side. Selvfølgelig er en ulempe at denne testen bare kan gjøres på menn.

En mitokondriell DNA- eller mtDNA-test undersøker den genetiske koden som ligger i mitokondrionen. Det meste av DNA-et vårt kan bli funnet i kjernen, eller i midten, i en celle, men noe av det ligger i en annen del av cellen som kalles mitokondrion. Denne delen av cellen overføres nesten utelukkende fra mor til barn. Dette betyr at en mtDNA-test kan gi deg informasjon som er spesifikk for mors side.

Hva slags DNA-test tilbyr MyHeritage?

MyHeritage tilbyr den autosomale DNA-testen, fordi denne typen tester har størst verdi for slektsforskere.

Den gangen science-teamet vårt utviklet MyHeritage DNA-test, vurderte vi nøye hvilke av disse typene tester vi skulle tilby. Vårt hovedmål som selskap er å hjelpe folk med å få kontakt med sin fortid og utforske sin familie- og slektshistorie. Den informasjonen man kan få gjennom en Y-DNA- eller mtDNA-test kan være fascinerende, men den er ganske generell. Treffene disse testene identifiserer representerer bare en smal del av dine slektninger. Mange slektsforskere finner mye mer verdi og viktighet i å kaste DNA-treffnettet sitt så bredt som mulig, fordi det er DNA-matching som hjelper slektsforskere med å løse mysterier og bryte gjennom murvegger i forskningen. I tillegg, i de fleste tilfeller, med litt detektivarbeid og noen gode DNA-verktøy, kan den autosomale testen gjøre alt for slektsforskning som Y-DNA- og mtDNA-testene kan gjøre.

Mange slektsforskere finner betydelig mer verdi og betydning i det treff-aspektet ved DNA-testing. Det er DNA-matching som hjelper slektsforskere med å løse mysterier og bryte gjennom murvegger i forskningen. Testen kan også bidra til å koble ukjente familiemedlemmer sammen, og å gjenforene adopterte barn med sine biologiske foreldre.

På bakgrunn av dette tok vi beslutningen om kun å tilby en autosomal DNA test.

Det betyr at når du tar en MyHeritage DNA-test, vil du motta et etnisitetsestimat og en omfattende liste over DNA-treff fra vår globale database. Du får ikke en oversikt over hvilket DNA du arvet fra hver av de to foreldrene dine.

Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan bruke DNA-testresultatene dine for å hjelpe deg med å lære om dine mors- eller farslinjer. Ved å bruke DNA-matching og MyHeritages avanserte DNA-verktøy, kan du faktisk bestemme nøyaktig hvilke forfedre du har et gitt DNA -match med. Du kan til og med være i stand til å fortelle hvilke deler av DNAet ditt som kom fra en bestemt side av familien din. Ved å benytte de verktøyene MyHeritage tilbyr kan du lære mye mer om familien din enn du ville lære av en Y-DNA-test eller en mtDNA-test alene.

Hvordan få hjelp av MyHeritages avanserte DNA-verktøy for å identifiserer fars eller mors DNA? 

Nøkkelen til å bruke MyHeritage DNA til å identifisere fars eller mors DNA er triangulering. Det er en sammenligning av DNA med slektningene dine for å se hvilke seksjoner av DNA dere alle har til felles.

Det er stor sannsynlighet for at vi se familiemedlemmer som du kjenner igjen i DNA-databasen til MyHeritage. I så fall kan du bruke MyHeritage Kormosomleser  til å sammenligne DNA-en ditt med dems. Hvis ikke du finner noen du kjenner, bør du vurdere å gi en DNA-test til noen familiemedlemmer i gave, slik at du har mer materiale å jobbe med! 

Hvis du for eksempel sammenligner DNA-et ditt med en fetter din på fars side, vil du lett se hvilke seksjoner av DNA du deler. Dette er mest sannsynlig seksjoner du arvet fra faren din. Vær imidlertid oppmerksom på at det er ikke sikkert at det DNAet du deler har blitt arvet fra din farens foreldre, det kan være arvet fra en felles forfader mye lenger tilbake i tid, for eksempel oldefar.

Dette gjelder spesielt i endogame befolkninger der individer hadde en tendens til å gifte seg med folk fra et relativt lite samfunn. Eksempler på slike samfunn er som Ashkenazi-jøder eller lavtyske mennonitter. Det finnes det mange slike i Norge også ettersom vi er et øyrikt land.

En måte å bekrefte at det delte DNA-segmentet ble arvet fra en nyere forfader, er å sammenligne begges DNA-ene med en tredje slektning på farens side. Har også denne seksjonene som kan ha blitt arvet fra eldre forfedre. For hver ekstra treff som har det samme triangulerte segmentet, øker sannsynligheten for at det segmentet ble arvet fra faren din.

Klikk her for å lære mer om hvordan du bruker Kromosomleseren.

Et annet MyHeritage-verktøy du kan finne nyttig er AutoClusters. Dette verktøyet grupperer DNA-treffene dine i henhold til delt DNA. Det vil si at det lager et diagram der du kan se hvilke av dine DNA-treff som er relatert til hverandre. Hvis du finner et ukjent DNA-treff i en klynge med en kjent slektning, betyr dette at du sannsynligvis deler en felles forfader med dem begge. Deretter kan du gå tilbake til kromosomleseren og sammenligne DNA-et ditt med det i disse treffene.

Klikk er for å lære mer om AutoClusters.

Theory of Family Relativity™ er en funksjon som kan hjelpe på samme måte ved å gi en sannsynlig teori om hvordan du er relatert til et ukjent DNA-treff. Denne er med på å hjelpe deg å forstå om dette treffet er på din mors eller din fars side.

Kikk her for å lære hvordan du bruker Theory of Family Relativity™.

Kan jeg finne ut hvilke etnisiteter jeg arvet fra hver av foreldrene mine ved hjelp av MyHeritage DNA?

Selv om det ikke er noen måte å avdekke nøyaktig hvilken prosentandel av hver etnisitet du arvet fra hvilken forelder ved å bruke en autosomal DNA-test, kan det å se på DNA-treffene gi deg noen verdifulle ledetråder. Når du besøker DNA-treff listen din, kan du filtrere resultatene etter etnisitet. Ta en titt på hvilke treff som vises i listen din når du filtrerer etter en bestemt etnisitet. Er de mest på farssiden din eller morssiden din? Eller ser det ut til å være ganske lik representasjon fra begge?

Du kan også gå inn på siden DNA-gjennomgang for kjente treff og merke delen delt etnisitet. Hvilke etnisiteter dukker opp på farens side, og hvilke på din mors side?

Klikk her for å lære mer om sortering, filtrering og gjennomgang av dine DNA-treff.

Kombinere DNA med slekts informasjon

Hos MyHeritage tror vi at den mest nøyaktige og verdifulle måten å lære om familien din, er å bruke en kombinasjon av alle verktøyene du har til rådighet. Vi har derfor integrert dataene fra DNA-testen din med resten av informasjonen du kan lære via MyHeritage-verktøy, slektstrær og historiske poster. Ved å bruke disse verktøyene i kombinasjon, kan du komme langt med forskningen din.

For eksempel, når du ser på en bestemt DNA-treff og prøver å finne ut hvordan du kan være i slekt, vil det ofte være enklest i finne svaret i slektstreet til DNA-treffet, eller treet til den som administrerer personens DNA-test. Ved å se på treet deres, kan du enkelt identifisere forfedre dere har til felles, og spore forholdet. Historiske poster kan hjelpe deg med å bekrefte disse forholdene og bekrefte at den andre personens tre er korrekt.

Konklusjon

Det kan være tilfelle at Y-DNA- og mtDNA-tester vil gi deg mer spesifikk informasjon om dine far- og/eller morslinje. Imidlertid kan kombinasjonen av den autosomale testen med MyHeritages verktøy gi deg rikere, mer spesifikk, mer nøyaktig og langt mer nyttig informasjon når du sporer en farlig eller mors linje.

Bestill en MyHeritage DNA test i dag og begynn å bygge ditt familietre for å starte oppdagelsesreisen!

URL is copied to your clipboard.