URL is copied to your clipboard.

Hva er min etnisitet? Hvordan estimerer MyHeritage etnisitet

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hva er min etnisitet? Hvordan estimerer MyHeritage etnisitet

Hva er min etnisitet?

En etnisitet eller etnisk gruppe er en gruppe mennesker som deler distinkte sosiale egenskaper som kultur, arv, språk, historie, religion og andre egenskaper. Etnisiteter identifiseres vanligvis med en bestemt geografisk region der gruppen deres stammer fra.

Hvis du har lurt på hva din etniske bakgrunn er, kan du finne ut av det ved å ta en MyHeritage DNA-test. Resultatene dine vil inkludere et etnisitetsestimat som er en prosentbasert oversikt over din etniske opprinnelse, angitt av DNA-resultatene dine.

Men hvordan vet MyHeritage hvor dine forfedre var fra basert på din genetiske kode?

I denne artikkelen vil vi undersøke hvordan MyHeritage DNA-etnisitetsestimat fungerer.

Etnisitetsestimater er basert på DNA-variasjon

Mennesker deler omtrent 99,9% av vår genetiske kode, og det er den delen av vårt DNA som programmerer oss til å ha samme organer, samme type metabolisme og andre grunnleggende funksjoner. De resterende 0,1% av vårt DNA står for de enorme medfødte forskjellene mellom mennesker, utseende, personlighet og så videre.

At gjenværende 0,1% av vårt DNA har utviklet variasjoner over tid. Dette kan skje av to grunner:

  • Tilfeldig mutasjon: En del av den genetiske koden endres spontant.
  • Miljøindusert variasjon: Personer som bor i et bestemt miljø kan tilpasse seg forholdene i den regionen. For eksempel utviklet folk fra kaldere land der det er mindre soleksponering hud som produsere vitamin D mer effektivt. Personer fra varme områder har en tendens til å ha mørkere hud for å gi bedre beskyttelse mot skadelige UV-stråler. Foreldre overfører disse genetiske variasjonene til barna sine.

Gjennom det meste av historien har folk beveget seg lite. Befolkninger har hatt en tendens til å bo i samme område over mange generasjoner, gifte seg og få barn med mennesker som bodde i nærheten. Av denne grunn blir visse variasjoner over mange generasjoner typiske for en bestemt geografisk eller etnisk region. Legg merke til at en etnisk gruppe ikke alltid er geografibasert: For eksempel er Ashkenazi-jøder en veldig distinkt etnisk gruppe som er annerledes enn de typiske befolkningene i østeuropeisk der de bodde. Det er fordi de oftest giftet seg, men folk i gruppen.

DNA-etnisitetsestimater analyserer de genetiske variasjonene som er typiske for hver av disse gruppene. Deretter sammenligner de variasjonene i DNA-et ditt med hver av dem for å vurdere hvor likt DNA-et ditt er med deres.

For å oppnå dette trengte MyHeritage å bygge modeller av disse spesifikke variasjonene, slik at vi ville ha noe å sammenligne DNA-et ditt med. MyHeritage Founder Populations Project ble lansert med mål om å bygge disse modellene.

Stifterens befolkningsprosjekt

MyHeritage begynte som et slektsforskningsselskap, og da MyHeritage DNA var under utvikling, var selskapet vertskap for genealogiske data fra millioner av familier over hele verden.

For å lage våre modeller for DNA-etnisitetssammenligning søkte vi i databasen vår etter brukere som hadde slektstrær som gikk tilbake minst 6 (noen ganger så mange som 15) generasjoner i samme region eller gruppe. Vi tok kontakt med disse brukerne og ba dem om å delta i Founder Populations Project. Rundt 5000 brukere svarte, og vi sendte DNA-sett til dem alle – fra Usbekistan til Fiji, fra Grønland til Sør-Afrika.

Når vi mottok resultatene deres, analyserte vi DNA-profilene deres for å identifisere tydelige variasjoner som er karakteristiske for hver region eller gruppe.

Dette var ikke alltid lett. Det kan være mye overlapping, spesielt i nærliggende regioner uten å isolere geografiske forhold, for eksempel høye fjellkjeder eller store vannmasser. Til syvende og sist identifiserte og bygde vi modeller for de 42 etnisitetene vi for tiden tilbyr resultater fra.

Identifisere etnisitetene dine… og begrensningene derav

Når DNA-et ditt er analysert, sammenligner vi variantene dine med modellene vi opprettet for hver av de 42 etnisitetene. Deretter aggregerer vi sammenligningsresultatene for å skape en prosentbasert oversikt over din etniske opprinnelse.

Det er viktig å forstå at etnisitetsestimatet er nettopp det, et estimat. Det er noen begrensninger du må huske på når det gjelder resultatene dine:

  • Forskjeller mellom DNA-testtjenester: Noen mennesker som har testet sitt DNA med andre selskaper, kan oppleve at resultatene varierer fra selskap til selskap. Dette er fordi hvert DNA-testselskap har bygget sine egne etnisitetsmodeller basert på sin egen datapool. Selv om de testet samme antall mennesker fra samme region, vil modellene deres naturlig avvike fra hverandre. Generelt, jo større utvalget av data for hver etnisitet, jo mer nøyaktig blir modellen.
  • Etnisitetsestimater kan bare gå tilbake så langt: Etnisitetsestimater er basert på steder og etniske grupper som går tilbake 6-15 generasjoner. Det kan nøyaktig estimere hvor dine forfedre var lokalisert i 1750, men ikke nødvendigvis i 1350.
  • Uklare grenser: På grunn av de noe uklare og noen ganger overlappende grensene mellom en etnisk gruppe og en annen, kan du motta et etnisitetsestimat som identifiserer DNA-et ditt som tilhører en nærliggende etnisitet. Noen med italiensk arv kan for eksempel få et etnisitetsestimat som identifiserer dem som sør-italiensk og gresk, iberisk, nord- og vesteuropeisk eller sardinsk.
  • Tilfeldig arv: Husk at hvert barn arver en tilfeldig 50% av foreldrenes DNA. Dette kan skape en situasjon der du for eksempel er helt sikker på at bestefaren din var halvt italiensk, men du selv arvet ikke noen av hans italienske gener. Hvis han er 50% italiensk og 50% engelsk og bestemoren din er 100% skandinavisk, kan faren din være 25% italiensk, 25% engelsk og 50% skandinavisk – og de 50% du arver fra ham kan være 50% skandinavisk eller 25% skandinavisk, 25% engelsk. I en slik situasjon har du fortsatt en klar italiensk arv, men etnisiteten gjenspeiles ikke i ditt DNA.

Hvis du forventet å se en viss etnisitet i estimatet ditt og ikke har funnet det, er det en enkel måte å se din «skjulte» etnisitet reflektert i DNA Match-resultatene dine. Denne artikkelen kan vise deg hvordan.

Fremtiden for etnisitetsestimater

Titusenvis av mennesker tar en MyHeritage DNA-test hver måned, og jo større utvalget av data vi har, jo mer presist kan vi analysere DNA. Vi forbedrer kontinuerlig algoritmene våre og leter etter nye måter å hjelpe deg med å finne ut mer om hvor du kommer fra. På slutten av 2020 introduserte vi genetiske grupper, som gir et mye høyere oppløsnings etnisitetsresultat som kan begrense opprinnelsen din til over 2000 etniske regioner. MyHeritage vil fortsette å oppdatere modellene våre og introdusere mer spesifikk informasjon om din etniske opprinnelse, slik at vi kan male et mer detaljert og rikere bilde av familiehistorien din gjennom DNA-et ditt.

 

URL is copied to your clipboard.