URL is copied to your clipboard.

Hvordan finne biologiske foreldre som ikke har tatt en DNA-test

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvordan finne biologiske foreldre som ikke har tatt en DNA-test

En grunn til at noen tar en DNA-test er for å finne sine biologiske foreldre, spesielt hvis personen ikke har klart å finne dem gjennom adopsjonsdokumenter eller andre oppføringer. DNA-testresultater inneholder en liste av DNA-treff fra databasen til de som har gjennomført DNA-testen, og én av disse treffene kan være en biologisk forelder.

Men, det er mange mennesker i verden som ikke har tatt en DNA-test. Disse menneskene vil ikke dukke opp i en database. Er det fortsatt mulig å finne biologiske foreldre hvis de ikke har tatt en DNA-test?

Svaret er ja. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan finne dine biologiske foreldre ved hjelp av en kombinasjon av DNA-resultater, familietrær, og litt etterforskning, med eksempler fra det virkelige liv der folk har brukt MyHeritage for å finne sine biologiske foreldre.

Ta kontakt med ditt nærmeste DNA-treff

Når du tar en DNA-test med mål om å finne dine biologiske foreldre, kan du være heldig og finne dem med en gang. Det er det som skjedde til MyHeritage brukerne Faith Loftnesness og Becky Skousen.

Woman Reunited with Mother After 50-Year Search

Det er imidlertid mer sannsynlig at du får treff med mer fjerne slektninger. Men ikke mist motet selv om ditt nærmeste treff er en fetter du bare deler tre prosent DNA med, du kan fortsatt finne dine biologiske foreldre gjennom dem. Susana Boggs fraTexas, Erna Rusi fra Finland, og Anne Angot fra France fant alle sine biologiske fedre ved å kontakte et treff med tre prosent.

Å kontakte et DNA-treff er den beste måten å lære mer om dem og finne ut hvordan de kan kobles til deg.

Tips når du skal kontakte DNA-treff mend du leter etter biologiske foreldre

1. Message your match through the MyHeritage message system

Å ta kontakt med et DNA-treff gjennom MyHeritage er helt gratis, enten om det er en test gjennomført av oss, eller en test som er gjort et annet sted og lastet opp hos MyHeritage. Klikk her for å lære mer om hvordan du bruker MyHeritage til å ta kontakt med andre MyHeritage brukere.

DNA-treff bør motta en e-post som informerer dem om at de har fått en melding, og at de kan gå inn i innboksen for å lese den.

Likevel hender det noen ganger at de ikke ser den. De kan ha slått av e-postvarsler, ignorerte e-posten, eller ikke har fått tid til å klikke på linken for å lese meldingen. Hva gjør du da?

2. Ingen svar? Prøv å Google

Hvis det ikke funker å send en melding gjennom MyHeritage kan du prøve å søke opp personen. De fleste registrerer DNA-testen sin med hele navnet sitt, og du kan se i hvilket land de befinner seg i, og det er mulig å finne dem ganske enkelt ved å bruke denne informasjonen. Mange av brukerne som ikke mottar et svar via meldingssystemet har klart å finne en facebookprofil eller en nettside med kontaktinformasjon. Se for eksempel Erna Rusi’s story: hun fant ut at søskenbarnet hennes var oppført som styremedlem i et selskap, så hun kontaktet selskapet og klarte å få kontakt med søskenbarnet.

Hvis du finner treffet på sosiale medier, vær oppmerksom på at meldingen din ikke kommer direkte i innboksen på grunn av filtreringsystemer som hindrer spam. Hvis du ikke får noe svar, kan du prøve å legge til slektningen som venn, kommenterer en av deres offentlige innlegg som forklarer hvorfor du tar kontakt og spør hvordan det er best å ta kontakt med dem, eller så kan du prøve en annen person som kjenner dem.

Dersom ingenting funker, skriv gjerne til MyHeritage på stories@myheritage.com.

Å bringe familier sammen er grunnen til at vi eksisterer. Vårt slekstforskningsteam kan være kanskje til å hjelpe deg.

3. Trå forsiktig

Vær oppmerksom på at din fødsel kan være et sensitivt tema i familien. Dine biologiske foreldre kan ha holdt din adopsjon hemmelig for andre familiemedlemmer, eller at din tilbakekomst til deres liv kan åpne gamle sår. De kan også bekymre seg for at du har skjulte motiver for å kontakte dem, eller til og med at de tror at det er et svindelforsøk.

Holde dette i bakhodet når du skriver en melding eller skal ringe dem. Gjør det klart for dem at du ikke vil presse dem til å være i kontakt med deg hvis de ikke er komfortable med det. Og vær tålmodig: meldingen din kan komme som et sjokk og familiemedlemmet kan trenge tid til å bearbeide det du har fortalt dem før de svarer.

4. Oppgi så mye informasjon du kan

Når du tar kontakt, gi dem all informasjon du har om omstendighetene rundt fødselen din og/eller adopsjonen, dato sted, og eventuelle andre opplysninger du har. Hver minste detalj du har kan være til hjelp for slektningen å verifisere informasjonen din, og lede deg til dine biologiske foreldre.

5. Ta godt vare på deg selv 

Å ta kontakt med din biologiske familie, når du ikke vet hvordan de vil reagere, kan være nervepirrende. Hvis de reagerer negativt, kan du føle på en sterk følelse av avvisning, bitterhet, eller sorg. Minn deg selv på at reaksjonen deres er ikke handler om deg i det hele tatt, men om deres egen familiedynamikk og problemer.

Fakta er at selv en positiv reaksjon fra deres side kan bringe opp sterke følelser hos deg, både positive og negative. Så sørg for å ha god støtte rundt deg når du skal ta kontakt.

Bruk også andre spor og verktøy for å finne dine biologiske foreldre

Noen ganger er ikke det å kontakte et DNA-treff nok. Av og til får man ikke kontakt med dem, eller at de ikke har den informasjonen du trenger. I slike tilfeller kan du bruke andre MyHeritage-funksjoner til å hjelpe deg med søket ditt:

Familietrær: MyHeritage, når et DNA-treff er forbundet med et familietre, vil du kunne se treet og finne treffet. Du vil også vanligvis kunne se navn på avdøde medlemmer i treet, og dette kan gi deg noen ledetråder som kan føre deg til dine biologiske foreldre. Selv uten en DNA-test kan grunnleggende opplysninger om din biologiske familie, hjelpe deg til å finne ut mer om dem ved å lage et familietre på MyHeritage. Smart Matches™ kan lede deg til andre familietrær laget av andre slektninger, som du deretter kan kontakte. Det er det som skjedde med MyHeritage user Danielle Rogers, som fant hennes biologiske far ved hjelp av en Smart Match™.

Etnisitet: Noen av våre brukere synes etnisitetsresultater nyttig når de leter etter sine biologiske foreldre, spesielt hvis deres foreldre var av to distinkte etniske grupper. Å finne ut av sine egne etnisiteter kan gi deg innsikt i hvor dine foreldre var fra, og kan vise hvilke DNA-treff som kan være mest nyttig for deg. For eksempel, hvis du vet din mor var afrikansk og din far var europeisk, kan et DNA-treff med afrikansk etnisitet være fra din mors side.

Plassering: Listen over DNA-treff viser hvilket lande et treff er lokalisert, og hvis du vet at dine foreldre var fra et bestemt land, dette kan hjelpe deg å fokusere på treff i dette området.

AutoClusters: AutoClusterer bidrar til å organisere dine DNA-treff i grupper av mennesker som matcher hverandre like mye som deg. Hvis du har flere treff, og du er usikker på hvilken side av familien de er fra, kan denne avanserte DNA-funksjonen hjelpe deg med å finne ut hvilke treff som er relatert til hverandre. På den måten, hvis du allerede har funnet ut av, for eksempel din fars familie vil du vite at treff som ikke er relatert til den siden av familien trolig er knyttet til din mors side.

Sammendrag, Jonnys historie 

Et flott eksempel på bruk av familie trær, etnisitet, litt Googling og sosiale medier for å finne biologiske foreldre er historien til MyHeritage bruker Johannes Nielson.

A Remarkable Reunion: Johannes Discovers Biological Family Through DNA Quest

Johannes oppdaget gjennom sine etnisitetsresultater at han var halvt koreansk og halvt vest-europeisk. Basert på denne informasjonen, antok han at hans far var en amerikansk soldat, og hans mor opprinnelig var fra Korea, og at han hadde møtt mens han var stasjonert der. Dette gjorde at Johannes kunne begrense søket til amerikanske menn som var mellom 18 og 25 år gamle i 1974. Han fikk et DNA-treff med et familietre, identifiserte sin far på treet med disse detaljene.

Han googlet farens navn og fant en nekrolog som nevnt den lille byen der han bodde. Så fant han en Facebook-gruppe for den lille byen, ble med i den, og spurte om gruppens medlemmer om informasjon om sin far, og en kvinne svarte at hun mannens niese.

Det viste seg at Johannes biologiske foreldre hadde aldri ment å adoptere han bort. De var tvunget til å etterlate han hos en venn av familien mens han skulle bli frisk fra tuberkulose, og da de kom tilbake for å ta han med til USA, han hadde forsvunnet, og de ble fortalt at han var død.

Takket være Johannes sin gode bruk av hans etnisitetsresultater, DNA-treff, familietrær, Google og sosiale medier, ble han gjenforent med moren, som trodde hun hadde mistet ham for alltid, i tillegg til 3 biologiske brødre.

Andre ressurser for å finne biologiske foreldre

For mer informasjon om å forske på dine biologiske foreldre, kan du se følgende ressurser i kunnskapsbasen:

5 tips til et adopsjonselatert søk

DNA-testing for adopsjonsbarn – En guide

 

URL is copied to your clipboard.