URL is copied to your clipboard.

Hvor langt tilbake går etnisitetsestimatet

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Hvor langt tilbake går etnisitetsestimatet

Etter at du har mottatt DNA-etnisitetsestimatet ditt fra MyHeritage, lurer du kanskje på hvor langt tilbake disse resultatene går? Og hvor pålitelige er de?

I denne artikkelen tar vi for oss etnisitetsrapportene, hva er det de egentlig forteller deg om hvor dine forfedre var fra.

Hvor langt tilbake går etnisitetsestimatet?

Etnisitetsestimater beregnes basert på grunnleggende populasjoner som kan spore sine røtter til et bestemt sted. Eller etnisk gruppe som går tilbake 6-15 generasjoner, eller omtrent 100-400 år siden. Du kan lære mer om hvordan MyHeritage estimerer etnisiteter basert på DNA i følgende artikkel: Hva er min etnisitet? Hvordan estimerer MyHeritage etnisitet

 

Når du går gjennom Genetiske grupper, vil du kanskje legge merke til at tidslinjen under kartet går tilbake til år 1600. Varmekartet indikerer konsentrasjonene av personer som tilhører denne gruppen rundt år 1600, og viser deg hvor dine forfedre sannsynligvis bodde for rundt 400 år siden.

The Group Timeline for a Genetic Group on MyHeritage
Tidslinjen for en genetisk gruppe på MyHeritage

Hvorfor gir ikke MyHeritage haplogrupper?

MyHeritage DNA test er en autosomal test, og haplogrupper kan bare identifiseres gjennom mitokondrie-DNA (mtDNA) og Y-kromosom (Y-DNA) tester. Haplogrupper er kombinasjoner av unike genetiske sekvenser som har en tendens til å bli arvet sammen fra en enkelt forelder. Fordi mtDNA og Y-DNA begge arves mer eller mindre intakt fra mors- eller farslinjen, blir disse sekvensene, eller haplotypene, også overført mer eller mindre uendret fra mor til barn (når det gjelder mtDNA) eller far til sønn (når det gjelder Y-DNA). Derfor kan haplogrupper gi deg informasjon som går tilbake hundretusenvis av år.

Autosomalt DNA arves derimot i tilfeldige kombinasjoner fra begge foreldrene, noe som betyr at DNA-et fra en bestemt forfedre vil bli blandet og «vannet ned» fra generasjon til generasjon. Så i stedet for å sammenligne DNA-et ditt med en enkelt felles forfedre, sammenligner det autosomale etnisitetsestimatet ditt DNA med en grunnleggende befolkning. Dvs en gruppe mennesker hvis opphav beviselig går tilbake minst 6 generasjoner i en gitt region eller etnisk gruppe. Ditt etnisitetsestimat er basert på hvor mye DNA-et ditt ligner på DNA-et til menneskene i disse gruppene.

Mens haplogrupper mest sannsynlig kan ta deg tilbake mye lenger enn autosomale DNA-resultater, kan de bare fortelle deg hvor en bestemt linje av forfedre var fra. Hvis målet ditt er å oppnå en bredere forståelse av arven din og din unike blanding av opprinnelse fra begge sider av familien din, vil en autosomal DNA-test som MyHeritage-testen gi mer relevant informasjon. Videre er etnisitetsresultatene mest pålitelige i kombinasjon med slekts informasjon, og autosomale DNA-tester er den beste typen test for slektsforskning. Se forklaring nedenfor.

Er MyHeritage DNA-resultater pålitelige?

DNA testen til MyHeritage DNA er ekstremt nøyaktig og pålitelig for å identifisere DNA-treff. Etnisitetsestimatet gir svært nøyaktige resultater for de fleste, men det er fortsatt bare et estimat. Du må være oppmerksom på noen begrensninger begrensinger.

Til syvende og sist er den mest nøyaktige måten å identifisere opprinnelse på og gjøre solid slektsforskning, og DNA-matching er viktigere enn etnisitetsestimatet for å hjelpe deg med det. DNA-matching hjelper deg med å bekrefte forhold til slektninger du kjenner, og finne slektninger du kanskje ikke har møtt før. La oss for eksempel si at etnisitetsestimatet ditt sier at du er 15% skandinavisk, men at du aldri har hørt om noen skandinaviske forfedre. Gjennom DNA-matching kan du kanskje finne en tre-, firemenning som kan gi gode bevis på at dere har en felles forfar fra Skandinavia.

Dette er en annen grunn til at den autosomale DNA-testen generelt er mer nyttig enn mtDNA- og Y-DNA-tester, når målet er å forstå sin egen opprinnelse. En mtDNA- eller Y-DNA-test, i eksemplet ovenfor, ville bar ha gitt match med den nevnte tre-, firemenningen, hvis dere begge hadde en ubrutt mors- eller farslinje som sporet tilbake til samme forfedre. Sjansene dine for å oppdage viktige forbindelser er derfor betydelig begrenset. 

Har du flere spørsmål om MyHeritage DNA-test? Da kan du sjekke ut dette blogginnlegget: MyHeritage DNA: Everything You Wanted to Know About the MyHeritage DNA Test.

URL is copied to your clipboard.