URL is copied to your clipboard.

Familiehistorier ved familiesammenkomster

Profile photo of Daniella Levy

Daniella Levy

Familiehistorier ved familiesammenkomster

Familiesammenkomster som for eksempel ferier, bursdager og gjenforeninger, er perfekte muligheter til å samle slektsforsknings informasjon. Er du heldig, får du anledning til å intervjue slektninger du ikke ser så ofte og kan stille spørsmål for å fylle hullene i slektstreet ditt. Ved å føre en enkel samtale med en slektning, kan du få interessante detaljer og anekdoter som du ellers ikke ville ha tenkt å spørre om.

I denne artikkelen gir vi råd om hvordan du kan forbereder deg for å samle slektshistorisk informasjon på familiesammenkomster, og vi gir noen tips om hvordan du får mest mulig informasjon med deg ut av arrangementet.

Forberedelser

Det er lurt å forberede seg på forhånd, slik at du er fokusert for å nå de slektsforsknings-relaterte målene du har satt deg enkelt. Da kan du bruke resten av sammenkomsten bare å nyte tiden din sammen med slektningene dine.

Her er noen tips til å forberede seg:

  • Gå gjennom treet ditt og identifiser eventuelle hull og områder som kan fylles ved hjelp av noen av de du kommer til å møte. Du kan lage en liste over spørsmål.
  • Hvis det passer, så spør familiemedlemmer på forhånd, om de kan ta med fotoalbum eller andre dokumenter du trenger.
  • Ta med utstyr for å kunne ta opp informasjon. Det kan være en bærbar PC, en lydopptaker, eller telefonen. MyHeritage sin mobile app er perfekt for å ta raske notater, skanne bilder og dokumenter, eller å spille inn lyd.
  • Ta med deg noe av det arbeidet du har gjort, enten det er et album med familiebilder som er fargelagt og forbedret, eller en samling animasjoner som er gjort med Deep Nostalgia™. Disse tingene er fine å bruke til å starte en samtale, og til å hjelpe familiemedlemmene dine med å forstå hva du driver med. Familiebilder som er animerte eller forberedt, engasjere gjerne yngre familiemedlemmer slik at de blir interessert i arbeidet ditt.
Photo of an older woman and two young girls looking at the screen of a tablet together
Å dele forbedrede og animerte familiebilder kan være en fin måte å engasjere yngre familiemedlemmer på

Få mest mulig ut av sammenkomsten

Hvordan tilnærme seg 

Som slektsforsker kan det være fristende gå rett på intervjuet, for å få svar på spørsmålene dine med en gang. Ikke la engasjementet ditt komme i veien for vanlig høflighet! Snakk litt om løst og fast, og finn roen før du går inn i emnet slektsforskning. Du må ikke gi slektningene dine inntrykk av at forskningen din er viktigere enn å treffe dem!

Intervjue slektninger

Når du har introdusert temaet ditt og slektningene dine har begynt å snakke, kan du enten stille de spørsmålene du har forberedt på forhånd, eller du kan oppmuntre dem til å fortelle det de vet eller husker, om emnet du er interessert i. Å se på gamle familiebilder sammen kan hjelpe på hukommelsen deres, kanskje det dukker opp nye historier kommer. Du kan lese mer om å intervjue slektninger for slektsforskning her – Hvordan intervjue slektninger.

Photo of grandmother looking at photo and telling a story while granddaughter listens
Å se på familiebilder sammen kan hjelpe til og lokke frem nye historier

Dokumentere informasjon

Ikke stol på hukommelsen din. Sørg for å ta opp alt som blir fortalt. Noen foretrekker å jobbe på den gammeldagse måten og skrive notater, men det kan være lettere å legge inn informasjon rett i treet ditt på MyHeritage. Du kan enkelt gjøre dette ved å bruke MyHeritage sin mobilapp. Hvis familiesamlingen holdes på er sted som ikke har mobildekning, eller du foretrekker å bruke en datamaskin, men er usikker på om du vil ha internettdekning, kan du alltids bruke  Family Tree Builder og synkronisere det med treet ditt senere.

Lydopptak

Det er mange fordeler med å spille inn informasjon. Det forstyrrer ikke flyten i samtalen på samme måte som når du tar notater. Samtidig er det å ha et lydspor være veldig verdifullt senere når slektningen har gått bort. Å kunne høre en slektning fortelle familiehistorier med sin egen stemme er uvurderlig.

På den annen side er det ikke sikkert at det sparer deg for arbeid. Det kan hende du må transkribere og skrive informasjonen fra innspillingen manuelt senere. En annen ting du må være obs på er at det er ikke sikkert en familiesammenkomst er beste omgivelser for å spille inn tale! Ta derfor slektningen din til side i et stille sted, hvis du har anledning til det.

Hvis du bestemmer deg for å bruke lydopptak, har MyHeritage en løsning som er veldig  nyttig for det, du kan nemlig spille inn lyd direkte på en persons profil i treet. Du kan også bruke Photo Storyteller™ funksjonen for å spille inn når en slektning forteller historien bak et familie-fotografi i albumet ditt. Og det bringer oss til neste punkt:

Å skanne bilder og dokumenter

Hvis du i løpet av familie sammenkomsten får muligheten til å se noen bilder eller dokumenter du ikke har sett før, kan du benytte anledningen til å skanne dem. Dette gjør du enkelt vad å skanne dem ved hjelp av mobilen din. Du kan gjøre dette rett fra appen til MyHeritage. Se følgende artikkel for tips om skanning av bilder for slektsforskning: Hvordan skanne gamle familiebilder med MyHeritage sin mobilapp 

Ta nye familiebilder

Gå heller ikke glipp av denne muligheten til å få tatt noen flotte gruppebilder av slektningene dine som du kan laste opp til MyHeritage! Du kan også ta individuelle bilder for å fylle ut manglende profilbilder i treet ditt.

Family taking a selfie
Ikke gå glipp av muligheten til å ta nye familiebilder

Etter sammenkomsten

Det er en god idé å sette av tid rett etter at du kommer tilbake fra samlingen for å renskrive notater, eventuelle opptak og skanningene, og legge dem inn i treet mens du fremdeles har dem frisk i minnet. Skriv alle funn direkte inn i treet ditt, transkriber de opptakene du synes er viktige, og last opp og tagg bilder og dokumenter.

Nå kan du bruke det du har samlet til å komme videre med forskningen din. Kanskje dukker det opp nye Record Matches opp på grunnlag av nye detaljer på en profil? Kanskje et nytt ansikt i et bilde du skannet vil gi forskningen din en ny retning?

Kos deg og utforsk nye muligheter.

URL is copied to your clipboard.